Massale vissterfte dreigt bij Kuurnse Hoevevissers

Drie tankwagens, samen goed voor ruim 75.000 liter water, moeten het waterpeil een klein beetje opkrikken. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

De aanhoudende droogte heeft ervoor gezorgd dat het waterpeil rond de Hoeve Vandewalle gezakt is tot op amper 50 centimeter. De Kuurnse Hoevevissers zitten dan ook met de handen in het haar. “Het zou me niet verbazen als hier binnenkort honderden vissen bovendrijven”, zegt penningmeester Wim Ongenaert.

Ik kom hier al van kinds af aan vissen, maar zo erg heb ik het nog nooit geweten.” De 51-jarige Wim Segers, bestuurslid van de Hoevevissers uit Kuurne, zucht diep. “Normaal moet het water hier anderhalve meter hoog staan, maar op de meeste plaatsen geraken we met moeite aan een meter. Op sommige stukken staat er zelfs amper 50 centimeter. Twee van de drie zuurstofpompen kunnen niet meer werken, waardoor er een groot tekort dreigt voor de vissen. Neen, dit is echt een noodsituatie. Veel langer kan het zo niet verder gaan. Het beetje regen deze week is ruim onvoldoende.”

https://www.youtube.com/watch?v=2ObPXbD5IzI

Brandweerreservoir

Bevoegd schepen Jan Deprez (CD&V) erkent het acute probleem. “Maar ook wij staan vrij machteloos. Het verbod op oppompen uit de Leie en de vaart is vanuit de provincie nog altijd van kracht. Normaal kunnen we daar voldoende water halen om ook tijdens drogere zomers het niveau op peil te houden. Dit jaar blijkt echt uitzonderlijk. We blijven voorlopig aangewezen op onze eigen reserves.”

Schepen Jan Deprez (CD&V):
Schepen Jan Deprez (CD&V): “Ook wij staan vrij machteloos. Het oppompverbod blijft voorlopig van kracht waardoor wij enkel onze eigen reserves kunnen aanspreken.”© Olaf Verhaeghe

De gemeente stelde maandagmiddag dan ook ruim 75.000 liter uit het brandweerreservoir ter beschikking. “Goed voor drie volle tankwagens. Ik weet dat het ergens een druppel op een hete plaat is, al ben ik ervan overtuigd dat alle beetjes helpen. Het water uit de reserves is gecontroleerd en blijkt te voldoen aan de vereisten om aan het Hoevewater te worden toegevoegd.” Een vierde tank zal worden gebruikt om een van de voetbalvelden van Eendracht Kuurne te besproeien. “Terrein 4, vlakbij het speelplein, is dit jaar een moeilijk verhaal, maar ook daar blijven we doen wat we kunnen.”

“‘s Ochtends gevaarlijk”

Wim Ongenaert, penningmeester van de Hoevevissers, ziet de situatie erg somber in. “Voor onze club en onze leden dreigt een enorme ramp. Het veel te lage waterpeil en het gebrek aan zuurstof zorgt nu al voor heel wat dode vissen. Het zou me niet verbazen als hier binnenkort honderden vissen bovendrijven. Tussen 4 en 8 uur ‘s morgens is het gevaar het grootst, al helemaal bij warmer weer. Als ik de weersvoorspellingen voor eind deze week erbij neem, vrees ik ervoor.”

Wim Ongenaert, penningmeester van de Hoevevissers, ziet de situatie somber in.
Wim Ongenaert, penningmeester van de Hoevevissers, ziet de situatie somber in.© Olaf Verhaeghe

Wim wijst de droogte de voorbije weken en maanden in combinatie met de grote bomen rond het water aan Hoeve Vandewalle aan als grote boosdoeners. “De 75.000 liter zal misschien voor 3 à 4 centimeter extra zorgen, maar eigenlijk moet er deze zomer minstens 30 centimeter bijkomen. Ik hoop voor mezelf en alle Hoevevissers dat de situatie snel mag omslaan”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier