Marke 2010-2030 ziet nog veel mogelijkheden voor groen binnengebied

Rik De Smet (links) en Eric Pauwels in het groene binnengebied van Marke. © EDB
Redactie KW

Op zaterdag 24 februari is er in het oc een infomarkt over de toekomst van Marke. Daar zal toelichting gegeven worden over onder meer de nieuwe Leiebrug, de heraanleg van veilige schoolomgevingen, de N43 en het Preshoekbos. In totaal worden er 11 grote plannen voorgesteld.

De infomarkt over de toekomst van Marke is een samenwerking van Marke 2010-2030, oc Marke, culturele werkgroep Marke en de stad Kortrijk. Onlangs werden de mensen van Marke 2010-2030 uitgenodigd om aan het bijna voltallige schepencollege hun visie rond het binnengebied van Marke uit de doeken te doen. Ook de voorzitters van de culturele werkgroep en het beheerscomité waren hierbij betrokken. “We pleiten niet voor ontwikkeling van dit gebied met bouwen, maar we ondervonden dat het schepencollege meeging met de vraag dat het gebied – waar zich veel groen bevindt – open blijft”, vertelt Rik De Smet.

Mobiliteit en groen

Marke 2010-2030 is bezig met het hele Markse gebied, maar over het binnengebied dat zich bevindt tussen de Marktstraat, de Markebeek en de Kloosterstraat werd er nog niet vaak gecommuniceerd. “We kijken vooral naar de mobiliteitsstroken en de groene lijnen, die we het liefst verbonden zien”, aldus Eric Pauwels. Marke 2010-2030 pleit ook voor een heraanleg aan de IJzerpoort. “Daar kan een aansluiting gemaakt worden voor de fietsers naar Lauwe toe. Ook bij het rond punt aan de Kloosterstraat zou een nieuwe heraanleg wenselijk zijn om de toegang naar de school verkeersveiliger te maken.” Bij 2010-2030 denkt men er aan om de fietsers in het verlengde van het Markebekepad veilig te laten oversteken en te zorgen dat auto’s aan de ene kant de parking naast het kerkhof oprijden en aan de andere kant het rond punt oprijden.

Waar gebouwd zal worden – dat is al zeker achter woonzorgcentrum De Ruyschaert en aan de Kraaipoelstraat – stellen we voor om de baan enkel tot aan de bebouwing te laten lopen, en zeker niet door te trekken.”

Jeugdbewegingen

Marke 2010-2030 dacht ook na over de functie die de verblijfshoeve opneemt en suggereerde plaatsen voor de jeugdbewegingen. “Als ze verhuizen naar de achterkant van Het Open Groene, sluiten ze aan bij een veilige en groene speelomgeving. Ze blijven ook dicht bij het centrum. Van de herinrichting van de vroegere jongensschool, waar nu jeugdbewegingen gehuisvest zijn, kan je trouwens een echte parel maken. Er ligt daar immers heel veel groen achter.” (EDB)

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier