Marine en milieuambtenaren versterken samenwerking tegen vervuiling op zee

Redactie KW

De marine en federale milieuambtenaren zullen vaker samen de zee opgaan om vervuiling op zee te verhinderen.

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het ministerie van Defensie hebben daarover dinsdag een samenwerkingsprotocol ondertekend. Beide partijen maken in het protocol afspraken over het gebruik van de nieuwe patrouilleschepen van de Marine voor milieuhandhaving en toezicht op zee. Er zal gestreefd worden naar vijftig patrouilledagen of inschepingen van milieuambtenaren per jaar, zo blijkt uit een persmededeling.

Van de ongeveer 150.000 schepen die jaarlijks de Belgische wateren bevaren, vervoert ongeveer 65 procent olie en andere schadelijke of vervuilende stoffen. Bij aanvaringen belanden deze ladingen vaak in het water: de voorbije kwarteeuw waren ze de oorzaak van meer dan de helft van de 35 scheepvaartincidenten met verontreiniging.

Aantal chemische lozingen neemt toe

Daarnaast worden olie en chemische stoffen ook moedwillig in zee gedumpt. De opgespoorde olieverontreinigingen zijn het laatste decennium weliswaar gevoelig verminderd, tot ongeveer 20 à 30 olielozingen per jaar, maar het aantal chemische lozingen nam in de loop van de jaren dan weer toe.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier