Lindeboom keert na 3 jaar terug naar rotonde Maloulaan in Ieper

Het terugplaatsen van de lindeboom is een afsluiter van de langdurige maar succesvolle transformatie van de stationsomgeving. © (Foto DVDB)
Redactie KW

Dinsdag kreeg de Ieperse stationsomgeving haar ‘finishing touch’ met de terugkeer van de grote lindeboom op de rotonde van de Maloulaan met de Elverdingestraat , Haiglaan en Capronstraat.

De monumentale boom sierde dit belangrijke kruispunt nabij de binnenstad al meer dan 10 jaar, maar moest begin 2013 tijdelijk plaats ruimen voor de grootschalige herinrichting van het kruispunt, dat tot een zogenaamde ‘druppelrotonde’ werd omgebouwd.

Op initiatief van de wegbeheerder, het Vlaamse Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV), en de stad Ieper werd de mooie lindeboom toen niet gerooid, maar met een bijzondere graafmachine uitgegraven. Hiervoor werd een gespecialiseerde Nederlandse firma naar Ieper gehaald die met een zogenaamde ‘kluitrooier’ grote bomen kan uitgraven en verplaatsen. De lindeboom verhuisde in maart 2013 naar een tijdelijke groeiplaats op de Esplanade, dicht bij het Kruitmagazijn. De boom herstelde van de zware operatie, maar onderging nu de hele operatie opnieuw om terug te keren naar haar definitieve groeiplaats. De lindeboom, die al eeuwenlang een symbool is voor hartelijkheid en gastvrijheid, staat op de rotonde bijzonder goed op zijn plaats. De boom heet iedereen welkom die langs deze invalswegen de stad binnenkomt.

(DVDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier