Lindebomen zullen blijven staan rond de kerk van Langemark

Redactie KW

Het feit dat er een ‘bomendokter’ zal worden aangesteld om de toekomst van de lindebomen te onderzoeken, zorgde wel voor opmerkingen in de gemeenteraad.

Een bomendokter zal de lindebomen rond de Sint-Pauluskerk in Langemark moeten onderzoeken. Tijdens de gemeenteraad vroeg Robert Barthier (N-VA) zich af ‘wie dergelijke frivole onderzoeken betaalt?’ Milieuschepen Frank Gheeraert (Open VLD) vond de uitspraken denigrerend. “Het is eerder een verzekering voor het gewenst eindbeeld. Het is de visie van het bestuur om in de dorpskernvernieuwing in Langemark de lindebomen te behouden. Als er werken in de omgeving van de bomen gebeuren, kan schade aangericht worden, waardoor de bomen zelfs jaren later afsterven. Dus willen we richtlijnen om wortelbeschadiging tegen te gaan. De bomentoets kan op een objectieve manier de schade opmeten.”

Er zijn ondertussen twee offertes voor boomtechnische onderzoeken aangevraagd. “De ene offerte bedraagt 2.585 euro. Met het studiebureau Grondmij zal bekeken worden wie wat betaalt. Er is nog niets gegund. Eventuele schade herstellen zal meer kosten dan het onderzoek.”

“Ik pleit om geen nutteloze kosten te doen, waarvan je nu ziet dat de wortels de parking omhoog duwen”, betoogde Robert Barthier. Volgens Luc Vandamme (Proo!) gaat het om gezonde bomen.

(PCO)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier