Lieven Scheire op insectenjacht in Provinciehuis Boeverbos in Brugge

10/05/17 om 08:56 - Bijgewerkt om 13:32

Televisiemaker Lieven Scheire trok dinsdag samen met een vijftal entomologen op 'insectenguerilla'.

Lieven Scheire op insectenjacht in Provinciehuis Boeverbos in Brugge

Het was een niet alledaags zicht in het provinciehuis Boeverbos. Niemand minder dan televisiepersoonlijkheid en wetenschapper Lieven Scheire viel dinsdag de gebouwen binnen met een team entomologen voor wat niets minder dan een insectenguerrilla bleek te zijn.

Samen met de wetenschappers ging Lieven op verschillende plaatsen in het gebouw op zoek naar insecten en insectachtigen. Al met al ging het om een leuke actie in de aanloop naar de 'insectenweek' die loopt van 27 mei tot 4 juni en waarvan Lieven Scheire de peter is. "Niets is zo boeiend als de wereld van de insecten", stelt hij enthousiast. "En ze komen heus niet alleen voor in de vrije natuur. De bedoeling van onze insectenguerrilla is om te tonen dat de beestjes ook binnen in gebouwen huizen."

Lieven Scheire op insectenjacht in Provinciehuis Boeverbos in Brugge

Het 'insectenteam' doorzocht de keuken, de eetzaal, verschillende bureaus, de inkomhal, de raadzaal en de kelders van Boeverbos. Ook het kantoor van eerste gedeputeerde Guido Decorte werd letterlijk en figuurlijk onder de loep genomen. "De oogst was niet bepaald groot", zegt Wouter Dekoninck, entomoloog bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. "Zo vonden we nogal wat papiervisjes, dat zijn insecten die leven van papier, en we vingen ook enkele trilspinnen, heel nuttige dieren overigens. En verder kleine mug-achtige vliegjes en pissebedden. Het personeel mag gerust zijn, er zitten geen gevaarlijke exemplaren tussen", knipoogt de entomoloog.

De gevonden oogst aan insecten werd achteraf tentoongesteld in de inkomhal van Boeverbos. De aanwezigen konden meteen ook proeven van een insectenhapje. Zo ging gedeputeerde Decorte resoluut voor een hapje levende meelwormen. "Een lekkere notensmaak", klonk het.

(DVL/MVN)

Lieven Scheire heeft het peterschap aangenomen. Er zijn tijdens deze week dan ook allerlei activiteiten voorzien. Deze zijn te vinden op www.insectenweek.be

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!