Lichtervelde opent tweede gecontroleerd overstromingsgebied

Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Lichtervelde en de provincie West-Vlaanderen hebben maandagmiddag een gecontroleerd overstromingsgebied op de Kasteelbeek geopend. Bedoeling is zware wateroverlast in het centrum van de gemeente te vermijden, maar ook buurgemeente Kortemark te vrijwaren.

Het gecontroleerd overstromingsgebied is gelegen in de Kauwentijnestraat. Er werd een aarden berm van 235 meter lang aangelegd, dwars over de vallei van de Kasteelbeek. Een betonnen constructie met een luik moet ervoor zorgen dat de waterdoorvoer naar het centrum van Lichtervelde beperkt wordt. Het overstromingsgebied kan bij extreme weersomstandigheden tot 11.000 kubieke meter water bufferen.

De werken kostten 81.000 euro en werden betaald door de provincie. De gemeente Lichtervelde stond dan weer in voor de aankoop van de gronden, goed voor 50.000 euro. Met de aanleg van het gecontroleerd overstromingsgebied hopen provincie en gemeente toestanden zoals in juli 2014 te vermijden, toen heel wat woningen in het centrum van Lichtervelde onder water kwamen te staan. De buffer moet ook vermijden dat bij wateroverlast al te veel water richting Kortemark stroomt.

Geen eindpunt

Het overstromingsgebied in de Kauwentijnestraat is, na dat in de Bellestraat, het tweede in Lichtervelde. Er volgen ook nog maatregelen op de Drielindenbeek, belooft schepen van Openbare werken Jos Goethals (CD&V): “Dit is geen eindpunt, maar een tussenstap.”

Gedeputeerde voor integraal waterbeleid Bart Naeyaert gaf nog mee dat zijn diensten bezig zijn met een screening van de hele provincie. “Zo willen we nog beter anticiperen op potentiële wateroverlast in de toekomst”, aldus Naeyaert.

Ook elders werken gepland

De provincie voorziet in 2016 ruim 2.250.000 euro aan investeringskredieten en subsidies om de waterlopen in topconditie te houden en om waar nodig extra bufferruimte te voorzien. Zo zijn er werken gepland aan de Plaatsebeek in Zedelgem, de Robaertbeek in Poperinge en de Hulstebeek in Oostrozebeke.

(TV – Foto Kurt)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier