Levende bruinvis gestrand in Bredene, tijdelijk onderdak in Boudewijn Seapark

Redactie KW

Eerder spoelden in De Panne en Koksijde al dode bruinvissen aan.

Woensdagvoormiddag is in Bredene een nog levende bruinvis gestrand. Het dier werd naar het Boudewijn Seapark in Brugge gebracht, waar het nu wordt verzorgd.

Recent werd Boudewijn Seapark gecontacteerd door de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM), dat een onderdeel is van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Het aantal bruinvissen dat strandt, is de jongste tien jaar sterk toegenomen, tot zelfs bijna 150 in 2013.

Voorheen werden deze zeezoogdieren overgebracht naar een gespecialiseerde opvangplaats in Nederland, maar door de verre afstand stierven de dieren vaak vooraleer ze daar aankwamen, en dus kwam Boudewijn Seapark in het vizier. Daar krijgen gestrande bruinvissen de eerste zorgen. De verzorgers zorgen er voor dat de toestand van het dier stabiliseert alvorens het overgebracht wordt.

Woensdag kwam een eerste bruinvis binnen die strandde voor de kust van Bredene. Het dier, een mannetje, kan niet meer zelfstandig zwemmen en krijgt in Brugge de eerste zorgen. Indien de bruinvis de nacht overleeft, gaat het over naar een gespecialiseerde opvang in Nederland. Na volledige revalidatie wordt het terug uitgezet in de Noordzee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier