Leden Europese Commissie bezoeken natuurherstelproject in duinen Oostduinkerke

Redactie KW

Een delegatie van de Europese Commissie bezocht op 10 augustus de Oostvoorduinen in Oostduinkerke. Dit nieuwe natuurdomein maakt deel uit van het project LIFE+ FLANDRE dat de natuurwaarden van de grensoverschrijdende duinengordel tussen Duinkerke en Westende wil herstellen.

Het project startte in 2013 en met de uitvoeringsperiode halfweg komen Europese commissieafgevaardigde Simon Goss en monitor Jean-Paul Herremans van het Europees adviesbureau NEEMO polshoogte nemen.

In dit duinengebied waren maaiwerken aan de gang om een duingrasland – een volgens de Europese Habitatrichtlijn prioritair in stand te houden natuurlijke habitat – zijn oorspronkelijke soortenrijkdom terug te geven.

Eén Europees natuurpark

De Europese commissie keurde dit Life+ project goed om het Europese Natura 2000 netwerk van beschermde duingebieden aan beide zijden van de Frans-Belgische grens te versterken. Dat gebeurt door kustduinen aan te kopen, een masterplan en beheerplannen op te maken en natuurherstelwerken uit te voeren. Ook het ontwikkelen van een juridisch kader voor een permanente samenwerking tussen de Franse en Vlaamse bevoegde overheden maakt deel uit van het project. Dit laatste laat toe de grensoverschrijdende duinengordel als één transnationaal, Europees natuurpark te beschermen en beheren.

Uitvoeringswerken op schema

Intussen verwierven het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in Vlaanderen ruim 30 hectare duinen en de Conservatoire du Littoral in Frankrijk ongeveer 15 hectare. Het département du Nord maakte ook al zo’n 11 hectare duinen vrij van struikgewas om de voor het open duinenlandschap typische biotopen te herstellen.

Aan Vlaamse zijde herstelde het ANB door het af- en uitgraven van voormalige akkers, 1,5 hectare vochtige duinpannetjes en legde hier ook drie poelen aan als voortplantingsbiotoop voor de bedreigde rugstreeppad.

Tentoonstelling en wandeling

Om meer te weten te komen over de unieke natuurrijkdom van de grensoverschrijdende duinengordel en over het LIFE+ natuurproject kan je tot 2 oktober de tentoonstelling bezoeken in het provinciaal bezoekerscentrum De Nachtegaal in De Panne.

En op zaterdag 20 augustus kan iedereen deelnemen aan een wandeling in Oostvoorduin-Oost onder begeleiding van het LIFE+ FLANDRE projectteam. In 2015 heeft het ANB in het kader van het LIFE+ Natuurproject FLANDRE hier ruim 15 ha duinen aangekocht en de bovenvermelde natuurherstelwerken uitgevoerd. De wandeling start om 14 uur aan de parking-zuid van het vakantiedorp Sunparks langs de Karthuizerstraat in Oostduinkerke

(EDK)

>> Voor meer info: www.lifeflandre.be of via e-mail jeanlouis.herrier@lne.vlaanderen.be – gsm 0479/890102

LIFE staat voor “L’Instrument Financier européen pour l’Environnement” en FLANDRE voor Flemish And North French Dunes Restoration. Het LIFE+ FLANDRE heeft een totaal kostenplaatje van 4.066.454 euro waarvan de Europese Unie 50% meefinanciert vie het LIFE-programma. Het project startte officieel op 2 september 2013. De uitvoieringstermijn loopt nog tot 1 maart 2020. De kustduinen die het projectgebied van LIFE+ FLANDRE vormen, beslaan in totaal 3.280 hectare waarvan 2.200 hectare op Belgisch en 1.080 hectare op Frans grondgebied.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier