Late vlinders door hete herfst

Redactie KW

Door dagtemperaturen tot 20 graden eind oktober vliegen er nog uitzonderlijk veel dagvlinders rond. Dat meldt Natuurbericht.be.

“Veel vlindersoorten hebben langere vliegperiodes of zelfs een extra generatie nakomelingen gekregen en trekvlinders die normaal rond deze tijd al in het zuiden zouden vertoeven, zijn nog steeds hier”, zegt Wouter Vanreusel van Natuurpunt.

Het jaar 2014 zal overigens de boeken ingaan als een uitzonderlijk vlinderjaar. “Als gevolg van het zachte voorjaar was de piek voor de meeste soorten tot 3 weken vroeger dan andere jaren en door de warme nazomer zijn er eind oktober nog uitzonderlijke hoge aantallen te zien. Afgelopen oktobermaand waren er meer dan 8.000 waarnemingen van Atalanta’s, terwijl dat er vorig jaar in dezelfde maand slechts 1.500 waren.”

Of dat voor de vlinders een goede zaak is of niet, zal nog moeten blijken, zegt Vanreusel. Hij vraagt zich af of er nog voldoende voedsel beschikbaar is om volwassen te worden, of de dieren nog een partner zullen vinden om zich voort te planten en tijdig het overwinteringsstadium zullen bereiken.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier