Landbouwers rond Poelberg uit Tielt en Dentergem zijn bang voor de toekomst

Redactie KW

De Vlaamse Overheid heeft maandagavond zijn Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de omgeving Poelberg en Meikensbossen voorgesteld.

Dat gebeurde tijdens een infovergadering op het stadhuis. Belangrijkste wijzigingen in de toekomst zijn de uitbreiding van de Meikensbossen/Vijverbos en het status quo op en rond de Poelberg. Het landschap wordt er beschermd, waardoor er geen nieuwe bebouwing meer mag komen op de berg, al mogen de huidige hoeves er wel nog uitgebreid worden.

Mestbeperkingen

De Meikensbossen worden uitgebreid tot 79 hectare bos, terwijl de teller vandaag nog op 45 hectare (jonge) boompjes staat. Landbouwers die in deze uitbreidingszone wonen mogen nog onverstoord verder gaan. Ook hun opvolgers binnen de eigen familie zullen hier geen hinder ondervinden. Als een landbouwbedrijf echter verkocht wordt of overgaat naar de derde generatie, zullen er mestbeperkingen gelden. En geen mest betekent voor hen vaak geen oogst, klonk het in koor.

Toch is er ook goed nieuws. De landbouwers die akkerland zien verdwijnen, zullen daarvoor gecompenseerd worden in geld of in ruilgronden.

(RDC)

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier