‘Kwetsbaar bos’ in Lauwe langs E17 geveld

© WO
Stefaan Lernout

Langs de autosnelwegen worden heel wat bomen gekapt in opdracht van de Vlaamse regering. “Zelfs op plaatsen die ingekleurd staan als bosgebied en als dusdanig waardevol worden genoemd door diezelfde regering”, klinkt het bij Groen. Een voorbeeld daarvan is het stukje bos langs de E403 in Lauwe. “Ook in bosgebied mogen wij hakhoutbeheer doen”, luidt het bij het Agentschap Wegen en Verkeer.

Partij Groen klaagt op regelmatige basis het bosbeleid van de Vlaamse regering aan. Wie langs de autosnelweg rijdt heeft wellicht ook bemerkt dat de bomen aan de rand gekapt worden. Volgens gemeenteraadslid Philippe Mingels vind je in Lauwe een absurd voorbeeld van dat kapbeleid. “Net zoals op vele plaatsen werd ook op de berm langs de autosnelweg, ter hoogte van de Dronckaertstraat, op de grens tussen Lauwe en Marke het zogenaamde ‘hakhoutbeheer’ toegepast”, zegt Philippe Mingels. “Daarbij worden alle bomen tot op de grond afgezaagd om dan later lagere vegetatie te krijgen.”

“Met de bomen verdwijnt ook de buffer tegen geluid en fijn stof. Het stukje bos dat werd gekapt aan de Dronckaertstraat is ingekleurd als bosgebied op het gewestplan”, vult provincieraadslid Maarten Tavernier aan.

Bart Caron, Maarten Tavernier en Philippe Mingels, de gezichten van de actie in Kortrijk en Menen.
Bart Caron, Maarten Tavernier en Philippe Mingels, de gezichten van de actie in Kortrijk en Menen.© WO

“Het lijkt me logisch dat deze inkleuring voorrang heeft op enig ander argument om die bomen te kappen. Dit stukje bos stond trouwens in mei vorig jaar aangeduid als een van de ‘meest kwetsbare en waardevolle bossen’ in het kader van een onderzoek van de Vlaamse regering. Die studie, die de zonevreemde bossen in kaart moest brengen in opdracht van minister Schauvlieghe, verdween ondertussen weer in de koelkast.”

Groen klaagt vooral aan dat er bij het kappen zelfs geen rekening wordt gehouden met de ruimtelijke bestemming. “Een jaar geleden benoemt de Vlaamse regering dit bos tot ‘meest kwetsbaar en waardevol’ en nog geen jaar later hakt diezelfde Vlaamse regering dit bos om”, is ook Vlaams parlementslid Bart Caron erg misnoegd. “Dat terwijl er in Vlaanderen, en zeker in deze regio, al veel te weinig bos is.”

AWV: “Vergunning is in orde”

“Hakhoutbeheer is een bijzondere vorm van het terugzetten van bomen en struiken”, reageert Veva Daniels van Agentschap Wegen en Verkeer. “De beplanting wordt laag bij de grond afgezaagd en krijgt de kans om opnieuw uit te lopen, wat zorgt voor veel variatie in de lichtinval van de vegetatie.”

“Het lijkt drastisch, maar het is in feite een andere manier van natuurbeheer. Een methode die ook gesteund wordt door BosPlus, het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt. Wat het bosje in Lauwe betreft: ook binnen bosgebied mag AWV aan hakhoutbeheer doen, mits de nodige vergunningen worden aangevraagd. Wat bij deze ook gebeurd is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier