Kuurne installeert eerste zonnepanelen op eigen gebouwen

Frans Ramon (Groen), Bram Deloof (OCMW-voorzitter), Francis Watteeuw (schepen van Energie), Bart Tommelein (Vlaams minister van Energie), Francis Benoit (burgemeester) en vooraan Stefaan Soenen (BeauVent en Ministry of Solar). © JA
Redactie KW

Kuurne gaat volop voor zonne-energie en plaatst 1.800 zonnepanelen op locaties van de gemeente en van het OCMW. Inwoners krijgen de kans om mede-eigenaar te worden. “Het is een project voor het klimaat en voor de bevolking”, vindt burgemeester Francis Benoit.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) kwam de eerste zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis van Kuurne bekijken. “Iedereen moet mee in het bad van hernieuwbare energie, dankzij de verlaging van de energiefactuur kunnen we beginnen aan deze uitdaging. En het moet van onderuit komen zoals hier in Kuurne“, zei de minister.

Met ‘Breng jij ook zon in Kuurne?’ wil de gemeente werk maken van het halen van de klimaatdoelstellingen. De coöperatieve BeauVent investeert als derde partij mee in het project. Op twintig locaties van de gemeente en het OCMW komen er 1.800 fotovoltaïsche zonnepanelen. Het gemeentebestuur en het OCMW kopen de groene stroom van BeauVent aan een lager tarief dan de netstroom, na twintig jaar worden de installaties hun eigendom. De geproduceerde zonnestroom is goed voor het elektriciteitsverbruik van een 150-tal gezinnen.

Burgers investeren mee

Inwoners, verenigingen en bedrijven uit Kuurne krijgen de kans financieel participeren in het project. Door aandelen te kopen, minimaal 1 en maximaal 20 van 250 euro per aandeel, en mede-eigenaar te worden kunnen ze een rendement halen van maximum 6%. BeauVent biedt ook de mogelijkheid om zelf een installatie te plaatsen op het eigen dak. “Het is dus echt een project dat zowel het klimaat als de bevolking ten goede komt”, stelde burgemeester Francis Benoit (CD&V) trots.

Vlaanderen is dichtbebouwd, er zijn heel veel daken waarop zonnepanelen kunnen komen. Kuurne heeft twintig geschikte locaties gevonden. Wie zelf geen geschikt dak heeft of nog twijfelt kan dankzij de coöperatie toch meestappen in het project. Kuurne is een voorbeeld voor mij, deze situatie uitrollen in Vlaanderen zou fantastisch zijn”, zei minister Tommelein.

Er zijn twee infomomenten voor geïnteresseerde inwoners, op donderdag 5 oktober om 19u30 in de Sint-Pieterszaal en op maandag 9 oktober om 19u30 in het gemeentehuis.

(Jasmien Aernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier