Kuieren tussen de bloemen en proeven van streekproducten in Menen

In brouwerij Maitraisse in Rekkem werd de Bloemen- en Hoevemarkt voorgesteld. We zien op de foto van links naar rechts Flip Dobbels, Jaël Demuysere, Anne Verhelst, Noël Stockman, Hilde Verfaillie, Trees Vandenbussche, schepen Laurent Coppens, Kristof Cleenewerck en Joseph Bousse. © WO
Redactie KW

Op de laatste zaterdag van april vindt traditioneel de Bloemen- en Hoevemarkt plaats. De marktgangers kunnen op de Grote Markt niet alleen terecht voor bloemen en planten maar ook voor streekspecialiteiten en hoeveproducten. Ook de kunstambachten zijn van de partij en er is volop animatie.

De 46ste editie van de Bloemen- en Hoevemarkt vindt plaats op zaterdag 28 april van 8 tot 13 uur. Op de markt kan je terecht voor cactussen en vetplantjes, medicinale planten en kruiden, tomatenplantjes, aromatische planten en cameliastruiken, tuinazalea’s en verse snijbloemen.

De bezoekers kunnen ook ambachtelijke producten ontdekken en proeven. Zo zijn er eigengemaakte kazen, ambachtelijk ijs, smoothies en appelsappen, picon, fairtradeproducten, chocolade, pannenkoeken, streekbieren en charcuterie. Bij de kunstambachten zijn er handgemaakte sieraden, olieverfschilderijen, handwerk, kaarsen, wenskaarten en geboetseerde bloemen in klei.

Huifkartocht

Ook aan animatie is er geen gebrek tijdens de Bloemen- en Hoevemarkt. Kinderen kunnen bij Circus eLPee terecht voor een gratis workshop zeepbellen blazen en er is ook kindergrime. Je kan een gratis tochtje met de huifkar maken langs verrassend groene plekjes in Menen en slagwerkensemble Barakatak fleurt de markt op met vrolijke ritmes en deuntjes. En wie met zijn fiets naar de markt komt, kan die preventief laten labelen.

Ook zijn er tal van leuke prijzen te winnen met onze wedstrijden“, vertelt schepen van Evenementen Laurent Coppens. “Kinderen die hun kleurplaat die ze op school ontvingen, ingekleurd afgeven aan de stand van de dienst Evenementen maken kans op schitterende prijzen zoals een daguitstap naar Parc Asterix, cultuurcheques en tickets voor het Harry Malterpark en Finlandia.”

En ook de marktgangers maken per aankoopschijf van 15 euro kans om één van de waardebonnen van Shop & Beleef te winnen. Daarmee kunnen ze terecht kunnen bij alle handelaars in Menen, Lauwe en Rekkem.

Voortuin of gevel

Met de Bloemen- en Hoevemarkt wordt ook het startschot gegeven van de jaarlijkse bebloemingsactie Menen Bebloemd, een organisatie van het comité Menen Bebloemd en Tuinhier. “Niet alleen mensen met een mooie voortuin kunnen deelnemen. Ook wie zijn gevel versiert, kan een waardebon in de wacht slepen. Inschrijven kan aan de stand van de dienst Evenementen of via evenementen@menen.be. Er valt dus heel wat te beleven”, vat de schepen samen. (Carlos Berghman)

Zussen leveren bloeketten vers aan huis

Ook aanwezig op de Bloemen- en Hoevemarkt is ‘tabula.rosa’, het snijbloemenbedrijf van de zussen Ingeborg (29) en Isabelle (23) Deleye. Ingeborg uit Roeselare is eindredacteur bij De Standaard, Isabelle is freelance copywriter en vertaler. Samen startten ze onlangs hun bedrijfje op.

Zussen Ingeborg en xx willen hun boeketten tonen aan het grote publiek.
Zussen Ingeborg en xx willen hun boeketten tonen aan het grote publiek.© GF

“Zelf vinden we het heel fijn om bloemen in huis te halen, maar we vonden niet echt onze smaak tussen de gangbare boeketten. Daarom besloten we om ons bij te scholen in de bloemsierkunst en om zelf boeketten samen te stellen”, vertelt Ingeborg.

De stijl van de nonchalant ogende boeketten kan het best omschreven worden als een wildeveldbloemenstijl met veel verschillende kleuren en weinig groen. “Wie zijn interieur wil opvrolijken met een kleurrijke bos bloemen kan kiezen uit drie soorten boeketten. Een mediumboeket bevat 14 verschillende soorten bloemen, een large boeket telt 22 bloemen en een een extra large boeket 40 bloemen”, legt Isabelle uit. “Elke maand opnieuw stellen we nieuwe boeketten samen met weer andere bloemensoorten. Daarbij gebruiken we vaak speciale exotische bloemen die je niet gauw in de gewone bloemenwinkel vindt. Onze snijbloemen worden vers aangekocht op de veiling en een boeket blijft dan ook makkelijk twee weken mooi.”

Na reservatie levert ‘tabula.rosa’ elke eerste zaterdag van de maand de mooi verpakte boeketten aan huis. Zelf de bloemen afhalen is ook mogelijk in Menen en Roeselare. “Onze eerstvolgende levering is op zaterdag 5 mei. Ook op zondag 13 mei ter gelegenheid van Moederdag leveren we bloemen aan huis”, weet Ingeborg.

Cadeaubonnen en vazen zijn eveneens verkrijgbaar. “En wie zijn trouwfeest, communiefeest of babyborrel extra kleur wil geven, kan op ons een beroep doen voor de fleurige aankleding van de tafels en de feestlocatie.” Uitzonderlijk biedt ‘tabula.rosa’ haar boeketten op de Bloemen-en Hoevemarkt te koop aan zonder voorafgaande reservatie. “We vinden het immers belangrijk dat de mensen kunnen kennismaken met onze boeketten en zelf het verschil kunnen ontdekken met een ruiker uit een standaard bloemenwinkel. Voor elke klant hebben we bovendien nog een cadeautje in petto”, aldus de zussen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier