Kudde herten uit Veurne teruggevonden na nachtelijke ontsnapping

Redactie KW

Een hertenkweker uit Veurne stelde zaterdagnacht vast dat een twintigtal herten uit hun weide in de Houtemstraat waren ontsnapt.

Door het stormachtige weer was het hek opengewaaid en zetten de dieren het op een lopen. Samen met een team brandweermannen speurde de eigenaar in het donker de omgeving af. De angstige herten werden na anderhalf uur gelokaliseerd en 15 van hen konden worden teruggeloodst naar de weiden. De vijf andere dieren hebben hun gezelschap na het weekend vervoegd.

“Normaal gezien zitten herten niet buiten in de wintermaanden”, vertelt eigenaar Kris. “Maar in mijn park zitten ze ofwel binnen in het gebouw dat zich in de omheinde weide bevindt of bij mooi weer vind je ze natuurlijk regelmatig buiten. Door de hevige windstoten is de poort van de omheining open geraakt en zijn mijn herten waarschijnlijk bang geworden. Ze raken nogal snel in paniek en het zijn ook kuddedieren.”

Brandweerman Andrew Oreel heeft mee geholpen met een heel team collega’s om de kudde op te sporen en samen te drijven. Andrew verwijst naar de ‘Werkgroep Landbouw’: “Deze werkgroep is opgericht om dieren te redden en dankzij een goede samenwerking met landbouwers en dierenartsen weten wij nu al veel meer dan vroeger welke technieken we moeten toepassen om dieren te redden uit hachelijke situaties. Dat heeft ook nu weer zijn vruchten afgeworpen.”

(MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier