Kortrijk zet in op warmtenetten

Schepenen Wout Maddens (l.) en Bert Herrewyn staken persoonlijk een warmtenetbuis in de grond. © LOO
Redactie KW

Op Kortrijk Weide zitten de eerste buizen voor een warmtenet in de grond. Het stadsbestuur wil dit soort van verwarming ook promoten bij nieuwe ontwikkelingen en heeft een warmteambassadeur aangesteld.

Een warmtenet is een systeem waarbij gebouwen worden verwarmd met warmte die van elders wordt aangevoerd via geïsoleerde warmwaterbuizen. Kortrijk heeft al een tijdje interesse in deze innovatieve en milieuvriendelijke manier van verwarmen en schreef zich in voor het project HeatNet. Met succes: de stad krijgt Europese en provinciale subsidies om te investeren in warmtenetten.

“Overtollige warmte van zwembad gebruiken”

Het eerste warmtenet in Kortrijk komt op Kortrijk Weide. “Het nieuwe zwembad wordt uitgerust met een warmtekrachtkoppeling”, leggen de schepenen Bert Herrewyn (SP.A) en Wout Maddens (Open VLD) uit. “Zo kan de overtollige warmte van het zwembad gebruikt worden om het water van het warmtenet op te verwarmen. Dat water zal dan via de buizen naar fuifzaal Depart, jeugdcentrum Tranzit, het urban sports park en de incubator stromen, om dan warmte af te geven en zo de gebouwen te verwarmen.”

Ambassadeur

De kostprijs voor het warmtenet en de warmtewisselaars bedraagt 224.000 euro. “Dit is de start van een breder verhaal. Ook UGent en Howest zijn partners. Het doel is om ook verschillende campusgebouwen aan de andere kant van de spoorweg te verbinden binnen het warmtenet. Dit niet alleen als afnemer van warmte, maar ook als leverancier.”

Het stadsbestuur wil ook de regelgeving aanpassen. Wout Maddens: “In onze stedenbouwkundige verordening verplichten we collectieve verwarmingssystemen in groepswoningbouw. Zo missen onze inwoners en bouwheren geen kans om aan te sluiten op toekomstige warmte-eilanden.”

Om warmtenetten te promoten stelde de stad met Antea Groep bovendien een ambassadeur aan voor hoogtechnologische warmtenetten. Die zal de werken op Kortrijk Weide vanop de zijlijn opvolgen, maar vooral ontwikkelaars in de stad warm maken voor deze duurzame technologie.

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier