Kortrijk lanceert restorestje: dertig restaurants werken met hippe doggy bag

We zien schepen Bert Herrewyn, Diego Ghekiere van café Dudu, Christine Nuyttens van eetcafé Nostalgie en Els Cognie van eetcafé Kameleon. © LOO
Redactie KW

Een doggy bag, die hoeft in Kortrijk niet per se voor de hond te zijn. De stad lanceert nu immers het proefproject ‘restorestje’. Dertig restauranthouders geven vanaf november de etensresten van de klanten mee in een handig doosje.

“Te grote porties, plots weggeroepen worden of te weinig tijd om alles te kunnen opeten. Het is zonde, maar heel wat mensen moeten om een of andere reden vaak een bord teruggeven dat nog niet helemaal leeg is. Daar willen we met ‘restorestje’ een antwoord op bieden”, opent schepen van Milieu Bert Herrewyn (SP.A). Dit project – dat voedselverspilling tegengaat en leidt tot een lagere CO2-uitstoot – past in het kader van Kortrijk Klimaatstad.

5.000 doosjes

Kortrijk is de eerste West-Vlaamse stad waar het restorestje gelanceerd wordt. Het initiatief bestaat ook al in Gent en Brussel. “Het principe is eenvoudig: wij bieden de restauranthouders de mogelijkheid om zulke restorestjes-doosjes te bestellen” zegt schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA). “We hebben er 5.000 voor een periode van twee jaar. Mocht het een grandioos succes worden, kunnen we de capaciteit verdubbelen. Er tekenden nu dertig restaurants in uit Kortrijk en de deelgemeenten. Dat is een op de vijf, daar zijn we tevreden mee. We verwachten wel dat het aantal nog zal stijgen, want de interesse is groot.”

Christine Nuyttens van Eetcafé Nostalgie op de Veemarkt in Kortrijk vindt het een schitterend initiatief. “Ik doe dit al jaren op mijn eentje”, zegt ze. “Vooral voor oudere mensen is een restaurantportie vaak te groot. Veel van mijn klanten krijgen al jaren een doosje met de restjes mee. Ik vind daar niets mis mee.” Ook café Diego Ghekiere van Café Dudu op Heuleplaats is pro. “Onze porties zijn riant. Voor sommigen is dat fantastisch, voor anderen gewoonweg te veel. Veel van onze klanten vragen de restjes dan ook mee naar huis.”

Half november worden de doosjes verdeeld bij de verschillende restauranthouders.

(NVH)