Kortrijk Klimaatstad ondersteunt negen groene projecten

De negen laureaten bliezen verzamelen in vzw Bolwerk. © LO
Redactie KW

De Heerlijkheid van Heule start met een innovatief project om water uit een oude gracht om te zetten in warmte. Het is slechts een van de negen projecten die een subsidie krijgt via Kortrijk Klimaatstad.

“De gracht rond onze boerderij staat nu droog en ligt vol met afval”, zegt Stan Van Mierlo van de Heerlijkheid van Heule. “Het is de bedoeling om hem terug gebruiksklaar te maken als buffer voor als er veel regen valt. De weiden rond onze boerderij staan bij hevige regenval heel snel onder water.”

De gracht krijgt daarnaast nog een andere functie. En die is best innovatief te noemen. “Sanitairbedrijf Van Marcke zal een systeem uitwerken waardoor we via het water in de gracht energie kunnen opwekken om den ast te verwarmen. Dat is een gebouwtje op onze boerderij dat we willen inrichten als verblijven voor particulieren, klasgroepen of verenigingen. We hopen met dat alles in het najaar van 2018 klaar te zijn.”

Groen Overleie

Een ander project dat mag rekenen op de steun van Kortrijk Klimaatstad is het ‘vergroenen’ van de Kortrijkse wijk Overleie. Trekker in dit verhaal is Fanny Leenknecht, van koffiebar Fanny’s langs de Diksmuidekaai. “Het is onze ambitie om onze wijk groener te maken met meer bomen, maar ook door de installatie van groendaken te promoten”, zegt Fanny. “Wie op Overleie woont en zijn dak moet vernieuwen, zou door de overheid verplicht kunnen worden om een groendak te installeren. Dat vraagt weinig onderhoud en geeft extra zuurstof.”

Fanny Leenknecht van koffiebar Fanny's.
Fanny Leenknecht van koffiebar Fanny’s.© KDS

“We willen op Overleie een voorbeeld zijn” – Fanny Leenknecht

Volgens Fanny is het op vlak van klimaat nu al vijf na twaalf. “We moeten dringend actie ondernemen. Dat wij dat nu als inwoners mogen doen, stemt mij oprecht gelukkig. Op Overleie zijn we heel ambitieus. We willen een voorbeeld zijn. Als mensen onze wijk binnenrijden, moet hun mond openvallen van verbazing. Niet enkel door de schoonheid van onze wijk, maar ook door onze innovatieve ideeën om de klimaatopwarming tegen te gaan.” Het project op Overleie krijgt 2.500 euro. “We zijn daar heel tevreden mee, maar het zal niet voldoende zijn. Daarom denken we eraan om ook een crowdfunding te lanceren.”

Andere ondersteunde projecten

Alles samen wordt er 20.000 euro aan subsidies uitgedeeld. Ook Wilde Westen krijgt 4.000 euro voor een systeem waarmee ze hun eigen afvalwater in de Kreun willen zuiveren om het opnieuw te gebruiken. Basisschool Sint-Paulus krijgt 2.000 euro voor de vernieuwing van hun speelplaats. Wanneer zij nog eens 2.000 euro kunnen inzamelen via crowdfunding, krijgen ze nogmaals 3.000 euro extra budget. Ook de aanleg van een permantente wandelroute in Kortrijk Oost rekent op 2.000 euro steun.

Alles samen wordt er 20.000 euro aan subsidies uitgedeeld

De drie projecten die werken rond voeding, de sociale foodtruck Quatre Car, de workshops om kinderen gezond te leren koken van de Stadsboerderij Kortrijk en koken met een beperkt budget van EVA, krijgen elk 1.500 euro subsidie. De webstek SurrounThings – een soort eBay voor Kortrijkzanen – ontvangt 1.000 euro. Via een gratis platform wil initiatiefnemer Frederick Bossuyt het mogelijk maken om spullen te (ver)kopen, delen of gratis weg te geven binnen een straal van vijf kilometer. Dit initiatief bestaat al in Gent en wordt eerstdaags via de gelijknamige website uitgerold in Kortrijk. (nvh)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier