Kortrijk investeert 1,6 miljoen euro in groene en nette begraafplaatsen

Schepen Bert Herrewyn en de onderhoudsploeg begraafplaatsen. © JVGK
Axel Vandenheede

Aan de vooravond van 1 november maakt stad Kortrijk bekend dat het 1,6 miljeoen euro vrijmaakt om zijn begraafplaatsen groener en onderhoudsvriendelijker te maken.

Sinds 2009 mogen steden en gemeenten geen pesticiden meer gebruiken in de strijd tegen onkruid. Dat maakt dat die strijd een stuk minder vlot verloopt. Bovendien is het binnenkort 1 november en in de periode rond die dag trekken veel mensen naar de begraafplaats om het graf van een overleden dierbare te bezoeken en reageren gevoelig als het onderhoud niet voldoet aan hun verwachtingen.

Graf zelf onderhouden

“Eerst en vooral wil ik zeggen dat een graf onderhouden moet worden door de nabestaanden of concessiehouders”, stelt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A). “Dat mag zeker nog eens worden gezegd, want veel mensen lijken daarvan niet op de hoogte. Kortrijk is ook lang niet de uitzondering daarin.”

“Kortrijk spendeert jaarlijks 100.000 euro aan het onderhoud en de heraanleg van zijn begraafplaatsen. Dit jaar al investeerden in een nieuwe ecologischere aanpak, in een groenere en onderhoudsvriendelijke omgeving. Zo werd het urnenveld op Sint-Jan al heraangelegd. We willen die lijn doortrekken. Maar als we 100.000 euro per jaar daarvoor zouden aantrekken, zouden we 16 jaar bezig zijn. Daarom maken we voor de komende drie jaar 1,6 miljoen euro vrij.”

Het heraangelegde urnenveld op begraafplaats Sint-Jan.
Het heraangelegde urnenveld op begraafplaats Sint-Jan.© JVGK

Voor 2018 is 530.000 euro gebudgetteerd. Daarmee zullen op een aantal begraafplaatsen testen gebeuren van met hars gebonden grind. Dat moet onkruid aan de columbaria tegen gaan. “Dan zullen er ook grindpaden omgevormd worden in graspaden, wordt het kinderpark NN op Sint-Jan gerenoveerd, wordt het toegangsplein van Hoog Kortrijk hersteld…”

Urnenbossen

In 2019 staan er dure renovatiewerken van de hoofdwegen op de begraafplaatsen Sint-Jan en Heule Mellestraat op het programma, in 2020 de hoofdwegen op begraafplaats Marke.

Stad Kortrijk wil tot slot op zoveel mogelijk begraafplaatsen zogenaamde urnenbossen voorzien. Bert Herrewyn: “Op onze tien actieve begraafplaatsen is er bijna overal wel een perk waar bomen staan. Die kunnen dienen als urnenbos. Daarbij wordt de as van een overledene in een biologisch afbreekbare urne in het bos begraven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier