Kortrijk en Roeselare in de prijzen dankzij parkeerbeleid en energieregio

© BELGA
Redactie KW

Antwerpen, Kortrijk en Roeselare zijn de winnaars van de Slim in de Stad-prijs 2016. Vlaams minister van Stedenbeleid, Liesbeth Homans, beloonde hen voor het meest innovatieve en creatieve concept over de stad van de toekomst. De drie stadsbesturen ontvangen elk 50.000 euro om hun concept in de praktijk om te zetten.

De Slim in de Stad-prijs is een conceptenwedstrijd waarin centrumsteden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor hun stad een toekomstvisie schetsen. Vlaanderen wil op die manier in partnerschap met haar steden een antwoord bieden op de grote maatschappelijke uitdagingen. De Vlaamse minister van Stedenbeleid beloont jaarlijks, op advies van een expertenjury, de meest innovatieve en creatieve concepten met de Slim in de Stad-prijs.

Stad Kortrijk en Parko, het autonoom gemeentebedrijf van de stad, werken de komende jaren aan de uitrol van verschillende ‘slimme’ oplossingen voor fiets- en autoparkeren. Dat past in hun visie van een ruimtelijke, kwalitatieve en autoluwe leefomgeving. Beide partners investeren samen onder andere in de bouw van fietsparkings met telsystemen, maar ook in de bouw van offstreet parkings die volledig cash- en ticketloos werken en waar je parkeerplaatsen online kan reserveren. Ze gaan ook een website koppelen aan een slim parkeergeleidingssysteem. Dat systeem wijst offstreetplaatsen of vrije shop & go plaatsen ‘on street’ aan om te parkeren. Het geeft eveneens tariefwijzigingen en gewijzigde openingsuren weer. Tot slot wordt een doelgroepenbeleid via sensorparkeren uitgebouwd. Dat zet bijvoorbeeld de juiste auto op de juiste plaats.

Hernieuwbare energie

Roeselare wil dan weer een ‘slimme energiestad’ worden. Ze ontwikkelt een energiesystemenmodel dat de maximale integratie van hernieuwbare energiebronnen toelaat en tegelijk aandacht schenkt aan betaalbaar energiegebruik. Het stadsbestuur mikt op technologische oplossingen die duurzame wijken, duurzame bedrijventerreinen en overheidsgebouwen vorm kunnen geven, bijvoorbeeld stadsgebouwen als energiehub binnen een wijk.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier