Koksijde wil wegwerpplastic weg

Onder de noemer 'Plasticvrij Koksijde' scharen deze mensen zich volop achter de steeds luider wordende roep om wegwerpplastic te bannen. © EDK
Redactie KW

Hoewel plastic zeer lang kan meegaan, wordt het gros na eenmalig gebruik gewoon weggegooid.

Intussen raken steeds meer schrijnende cijfers bekend over de plastic afvalberg in zee en de catastrofale gevolgen. Plastic doodt zeedieren aan de lopende band en de kunststof verbrokkelt tot minuscule deeltjes. Die microplastics zijn een spons vol vergif en belanden vroeg of laat weer op ons bord.

Schepen van Leefmilieu Albert Serpieters: “Onder de noemer ‘Plasticvrij Koksijde’ scharen we ons volop achter de steeds luider wordende roep om wegwerpplastic te bannen. Dat doen we niet alleen met een keurmerk voor onderanderesurfclubs en beachbars die het zonder wegwerpplastic doen, maar bijvoorbeeld ook met een pakket ontleenbare herbruikbare bekers waarmee we de afvalberg van veel evenementen en activiteiten kunnen verkleinen”, klinkt het.

“Ook op het strand en langs de dijk willen we deze zomer met een enthousiast team Mooimakers iedereen aansporen om na te denken over het gebruik van plastic wegwerpproducten en aansporen om duurzamer alternatieven te gebruiken. In het Duinenhuis loopt dan weer een interactieve familietentoonstelling, de Zwerfvuil Experience. Kinderen kunnen er kennismaken met twee moedige krijgers die op een ludieke manier komaf maken met zwerfvuil. Beslist de moeite waard om ook daar even langs te lopen”, aldus de schepen.

(EDK)

De tentoonstelling loopt tot maandag 30 september tijdens de openingsuren van 10 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur in het Natuureducatief centrum Duinenhuis. De toegang is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier