Knokke-Heist euthanaseert ganzen uit Zegemeer

Redactie KW

Een actie die vooral bij dierenliefhebbers en sommige omwonenden op onbegrip en protest stootte.


Volgens de gemeente Knokke-Heist moet het afvangen van de ganzen op korte termijn de kwaliteit van het water en de inheemse biodiversiteit ten goede komen. Verder zouden de ganzen economische en ecologische schade veroorzaken omdat het hier gaat om invasieve soorten die de inheemse soorten bedreigen en beter bestreden worden.

Economische schade door ganzen

“Het RINSE-project geeft hiervoor de nodige financiële middelen omdat ook Europa overtuigd is dat Canadese, grauwe en soepganzen heel wat economische en ecologische schade en overlast veroorzaken”, aldus de gemeente Knokke-Heist. “De dieren werden vervoerd naar een locatie waar een dierenarts ze op een diervriendelijke wijze euthanaseert.

Bepaalde omwonenden, wandelaars en dierenvrienden reageren verbolgen, maar beseffen blijkbaar niet dat ze met het uitstrooien van etensresten de natuur helemaal geen dienst bewijzen. De ganzen konden zich agressief gedragen en de voedselresten waren een bron voor andere ongewenste gasten zoals meeuwen, ratten, wespen en vliegen.

Vervuilers

Ganzen zijn daarnaast ook sterke vervuilers van water met botulismevergiftiging tot gevolg. Daarenboven is er aan de zuidelijke en oostelijke oever van het Zegemeer een ondiepe waterzone, waar zich normaal moeras- en verlandingsvegetatie moet ontwikkelen. De kiemende planten krijgen niet de kans om uit te groeien omdat ze door de ganzen worden begraasd. Diverse zuurstofplantjes in het meer worden door de ganzenpopulatie gretig verslonden.

Ten gevolge van eutrofiëring en zuurstoftekort had het Zegemeer tijdens de zomermaanden van 2010 al af te rekenen met een massale vissterfte.

“Door het verwijderen van de ganzen hoopt het gemeentebestuur dat de waterkwaliteit in het Zegemeer voldoende hoog blijft voor een gezond visbestand”, aldus de gemeente Knokke-Heist.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier