Knokke-Heist blijft de meest bijenvriendelijke gemeente van het land

Redactie KW

De regio rond Knokke-Heist telt ruim 500.000 bijen en 10 kolonies.

Medewerkers van BeeOdiversity telden meer dan 500.000 bijen verspreid over 10 kolonies en 5 verschillende locaties. De bijen zijn klaar om te overwinteren.

In de loop van september en oktober hebben de medewerkers van BeeOdiversity het gezondheidsniveau van de bijen, die in Knokke-Heist zullen overwinteren, grondig geïnspecteerd. In de kolonies werd de beschikbare reservehoeveelheid voedingssiroop gecontroleerd en aangevuld. Het vlieggat van de kast werd kleiner gemaakt om ongewenste gasten zoals muizen tijdens de wintermaanden te vermijden. Omdat de temperatuur vanaf oktober sterk daalt, werden onder het dak van de kolonies thermische isolatie-eenheden aangebracht. Om de beschikbare ruimte in de korven aan te passen aan de aanwezige hoeveelheid bijen, werden op de plaats van de wasraten ook verdeelramen toegevoegd. Deze isolerende wanden beperken het energieverlies van de bijen, die tijdens de winter een minimumtemperatuur moeten kunnen behouden in hun kolonie.

De bijenexperts van BeeOdiversity controleren in de eerstkomende maanden of de bijen de winter goed doorkomen, doen het nodige om de schade door groene spechten of knaagdieren te vermijden en onderhouden het materiaal ter voorbereiding op het volgende seizoen.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier