KMI waarschuwt voor hevige rukwinden aan de kust

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag trekt een frontaal systeem, verbonden aan een lagedrukkern, boven de Noordzee over België. Hierbij gaat het stevig waaien met een gemiddelde windsnelheid van 5 tot 6 Beaufort en rukwinden tussen 70 en 80 kilometer per uur. Aan de kust kan er tijdelijk een stormachtige wind (8 Beaufort) staan en zijn rukwinden tot 100 kilometer per uur mogelijk. Dat meldt het KMI dinsdagmiddag. De FOD Binnenlandse Zaken heeft daarom beslist dinsdag vanaf 22 uur het nummer 1722 te activeren.

Voor de kust geldt tijdens de nacht van dinsdag op woensdag code oranje. “Er wordt veel wind verwacht met rukwinden die hoog liggen. Dit zijn uitzonderlijk hoge windsnelheden en rukwinden. Zulke wind en rukwinden hebben het effect dat het zeer moeilijk wordt om zich tegen de wind in op straat te bewegen, dat de bomen helemaal in beweging zijn, dat grote bomen kunnen omwaaien, takken kunnen afbreken en er grote schade aangebracht kan worden aan woningen“, waarschuwt het KMI. Voor de rest van het land geldt code geel. Het KMI verwacht dan veel wind en raadt iedereen aan om waakzaam te zijn.

De wind neemt woensdag overdag een beetje af, maar de windkracht blijft toch gemiddeld 5 Beaufort. Er is volgens het KMI nog de ganse dag kans op rukwinden tot 70 kilometer per uur. Omdat het KMI noodweer voorspelt, heeft de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken beslist om dinsdag vanaf 22 uur het nummer 1722 te activeren. “Bel tijdens het noodweer 1722 als je de brandweer nodig hebt bij wateroverlast en/of stormschade. Bel enkel 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt”, luidt het advies van Binnenlandse Zaken.

“Gezien het grote aantal oproepen, is het uitzonderlijk mogelijk dat je oproep wordt onderbroken terwijl je wacht. Indien dit het geval is, probeer dan later opnieuw“, luidt het nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier