Kluisbergenbrug behandeld met speciale pasta om zwaluwnesten meer grip te geven

Redactie KW

Op het jaagpad langs de Kluisbergenbrug in Avelgem werd de regionale zwaluwencampagne van de Provincie West-Vlaanderen en het Stadslandschap Leie en Schelde voorgesteld.

Door het gebruik van sproeistoffen, verdwijnen insecten en daarmee ook het voedsel voor de zwaluw. De hedendaagse gebouwen zijn op vandaag ook niet echt zwaluwvriendelijk door hun gladde oppervlakten en ook bij oude gebouwen worden kieren en spleten massaal dichtgemaakt.

Hierdoor vermindert de mogelijkheid van de zwaluw om een nest te bouwen. Ook de bestaande nesten van de huis -en boerenzwaluw worden door bewoners nog al te vaak vernietigd of verwijderd. Met de zwaluwencampagne willen de partners van het Stadlandschap en de Provincie zwaluwen in de regio meer kansen geven om zo de achteruitgang van de zwaluwenpopulatie tegen te gaan. Hiervoor doet men aan sensibiliseringsacties en hangt men diverse kunstnesten en nestbakken op. In 2014 alleen al werden in de regio maar liefst 100 kunstnesten en 100 nestbakken opgehangen, dit telkens in de buurt van bestaande kolonies. Voor deze acties trokken de Provincie en het Stadlandschap ongeveer 5.000 euro uit.

Brug over de schelde bleek een unieke broedplaats

Avelgem is een goed voorbeeld voor de zwaluwenproblematiek. Zo blijkt de Kluisbergenbrug over de Schelde te Avelgem, op de grens met Berchem, een geliefkoosde plaats te zijn voor de huiszwaluw om er hun nest te bouwen. Spijtig genoeg blijven deze nesten, die veelal gemaakt worden uit modderbrouwsels en nestmateriaal, maar moeilijk hangen aan het gladde, geverfde oppervlak van de brug.

De sympathisanten van deze actie met vertegenwoordigers uit de milieuraad, Natuurpunt, De Vogelwerkgroep en de gemeente Avelgem aan de Kluisbergenbrug die werd behandeld.
De sympathisanten van deze actie met vertegenwoordigers uit de milieuraad, Natuurpunt, De Vogelwerkgroep en de gemeente Avelgem aan de Kluisbergenbrug die werd behandeld.© .(JMA)

Zo vielen er jaarlijks vele nesten in de Schelde en dreigde hun bestaande kolonie verloren te gaan. Om deze problematiek een halt toe te roepen, werd de brug behandeld met een speciale pasta die een grove zandstructuur bevat. Die pasta moet ervoor zorgen dat de moddernesten in de toekomst beter aan het oppervlak blijven kleven. Het waren twee specialisten in touwtechnieken die instonden voor dit huzarenwerkje van op de brugrand. Voor deze actie sloegen het Stadlandschap Leie en Schelde, de gemeentelijke milieuraad, Natuurpunt Avelgem, de gemeente Avelgem en de vogelwerkroep Zuid-West-Vlaanderen de handen in elkaar en trapten meteen hun regionale zwaluwencampagne op gang met een infomoment en een drankje, aangeboden door de milieuraad.

(JMA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier