Klimaatopwarming zorgt voor meer pietermannen aan onze kust

Het gif van de pieterman is niet dodelijk maar wel pijnlijk. © ILVO/Hans Hillewaert
Redactie KW

Er zijn deze zomer meer pietermannen voor de kust. De kleine stekelige visjes zorgen her en der voor overlast.

De voorbije dagen groeide het aantal meldingen over badgasten die gestoken werden door het kleine visje. Bij zo’n steek komt er een gif vrij dat niet dodelijk is, maar wel zeer pijnlijk kan zijn. Ook in Oostduinkerke merkten paardenvissers woensdagochtend een grote aanwezigheid pietermannen op in hun vangst.

Klimaatopwarming

Het Vlaams Instituut voor de Zee, VLIZ, vindt het te vroeg om van een trend te spreken. Er is hier ook geen data voor. “Meer of minder pietermannen is moeilijk te bepalen. Wij kunnen enkel op gevoel uitgaan dat er dit jaar voor de kust meer pietermannen aanwezig zijn dan de vorige jaren”, zegt Nancy Fockedey, marien bioloog aan het VLIZ. Recent heeft het VLIZ een strandobservatienetwerk opgericht, bestaande uit twintig vrijwilligers, die systematische tellingen uitvoeren. Het zal dus nog enkele jaren duren voor er duidelijke data beschikbaar is over de populatie van de pieterman. In Nederland volgen ze dit al langer op. Daar spreken ze wél van een trend met meer pietermannen, veroorzaakt door de klimaatopwarming. De opwarming van het zeewater zorgt er mogelijk voor dat de populaties groeien. “Maar dit kan ook een kort fenomeen zijn. In zee heb je goeie en slechte jaren voor vis en pietermannen zijn altijd al voor onze kust aanwezig geweest”, vertelt Fockedey.

Waterschoenen

Als er dus wel een trend is, groeit het risico om als badgast gestoken te worden. “Badgasten moeten op de hoogte gebracht worden. Maar de mensen moeten niet bang zijn om in het water te gaan”, verklaart Fockedey. Een oplossing is bijvoorbeeld waterschoenen dragen. Wanneer je gestoken wordt, moet je de stekel uit de wonde halen, de wonde ontsmetten en in warm water houden zodat het gif geneutraliseerd wordt.

(DV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier