Klimaatmars Oostende: “Dit is klimaatalarm, niveau vier!”

© BELGA
Redactie KW

Om 15.00 uur zondagmiddag hebben de deelnemers aan de klimaatmars in Oostende op het strand een klimaatalarm laten afgaan.

Met alles wat maar enigszins lawaai kon produceren (bellen, misthoorns, fluitjes, …) probeerden de klimaatmarsjeerders de politici wakker te maken voor een ambitieuze en daadwerkelijke klimaatpolitiek. “Voor het klimaat is het dreigingsniveau vier bereikt”, aldus Natalie Eggermont van Climate Express, met een verwijzing naar het dreigingsniveau voor terrorisme dat we onlangs in ons land gekend hebben. Volgens de politie waren er minstens 10.000 deelnemers. De organisatoren telden er zeker 14.000.

De deelnemers trokken van Oostende naar Mariakerke, terwijl onderweg de zes eisen van de klimaatstappers werden uitgebeeld: “Weg met de broeikasgassen”, “Op naar 100 procent hernieuwbare energie”, ‘Op ook naar een ambitieus klimaatakkoord’ op de conferentie die momenteel loopt in Parijs, “Ja aan solidariteit met het Zuiden’, ‘Voor meer sociale rechtvaardigheid’ en ‘Inspraak van de bevolking’.

Op het strand werd een mensenketting gevormd. “Daarbij tonen de deelnemers een stuk rode stof om zo langs onze kust een rode grenslijn uit te beelden. Die rode lijn is een grens waar onze politici niet mogen overgaan”, aldus Natalie Eggermont van Climate Express. De manifestatie werd afgesloten met optredens van Eva De Roovere, De Laatste Show Band, Pieter Embrechts en Halve Neuro.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier