Kleine vos wint met vlag en wimpel in West-Vlaamse tuinen

Redactie KW

Ook in de Vlaamse top 3 stond de soort bovenaan, maar in geen enkele andere provincie deed de soort het zò goed.


De Kleine vos is een kleine, oranje dagvlinder met gele en zwarte vlekken op de vleugels. Na een sterke afname in de periode 1990-2010 is de Kleine vos sinds 2011 aan een spectaculaire opmars bezig. Wellicht is de soort een eerdere ziekte te boven gekomen en profiteert ze ook van het zachte weer. Hoewel de Kleine vos ook in de Vlaamse top drie de leiding neemt, doet de soort het in geen enkele andere provincie zo goed als in West-Vlaanderen.

De top 10 voor West-Vlaanderen

1. Kleine vos

2. Atalanta

3. Oranje zandoogje

4. Klein koolwitje

5. Groot koolwitje

6. Bruin zandoogje

7. Bont zandoogje

8. Dagpauwoog

9. Distelvlinder

10. Gamma-uil

Kleine vos wint met vlag en wimpel in West-Vlaamse tuinen


Naast de Kleine vos vervolledigen de Atalanta (foto boven) en het Oranje zandoogje (foto onder) de West-Vlaamse top drie. Daarmee heeft West-Vlaanderen exact dezelfde top-drie als de Vlaamse. Dat is opvallend, want de verschillen tussen de verschillende provincies zijn groot. Het Oranje zandoogje ontbreekt in een groot deel van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. De reden voor deze merkwaardige verspreiding is nog niet opgehelderd. Ook in Nederland ontbreekt het Oranje zandoogje in het centrum van het land.

Kleine vos wint met vlag en wimpel in West-Vlaamse tuinen


Gemiddeld waren er 17 vlinders in een West-Vlaamse tuin. Hoewel dat meer is dan het Vlaamse gemiddelde dit jaar (13), is dat flink minder dan vorig jaar: toen werden gemiddeld 29 vlinders per tuin gemeld. Deze lagere aantallen betekenen niet dat onze vlinders plots sterk achteruitgaan. Door de zachte winter en het warme voorjaar vlogen de meeste soorten dit jaar 2 tot 3 weken vroeger dan gemiddeld. Hierdoor is de zogenaamde ‘piek’ in de vliegperiode al voorbij voor verschillende soorten.

Met de actie wil Natuurpunt een beroep doen op de burgers om mee informatie te verzamelen over de dagvlinders in hun tuin. Op basis van die gegevens wil Natuurpunt de toestand van onze inheemse vlinders jaar na jaar opvolgen.

(Foto’s Natuurpunt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier