Kijkdag met nieuwe dieren- en bloemenweide in Tannekes Tuin in Tielt

Schepenen Guido Mehuys en Simon Bekaert (ook voorzitter Tieltse Bouwmaatschappij) met een aantal enthousiaste tuiniers bij de veldjes van Tannekes Tuin. Achteraan zie je de nieuwe verblijfplaats voor de biggetjes. Daarnaast komt ook nog een bloemenweide. © Foto LDW
Redactie KW

De vrijwilligers van Tannekes Tuin organiseren op zondag 27 mei een kijkdag. Ze tonen er niet alleen hun volkstuintjes, maar ook de nieuwe dieren- en bloemenweide.

Vorig jaar werd het idee voor Tannekes Tuin gelanceerd. “Ongeveer anderhalf jaar geleden hebben we met de Tieltse Bouwmaatschappij voor een langere periode gratis grond ter beschikking gesteld voor volkstuintjes. Een unicum, want tot dan bestond dat nog niet in Tielt. Het gaat om ongeveer 7.000 m²”, licht schepen en voorzitter van de Tieltse Bouwmaatschappij Simon Bekaert toe. “De vele vrijwilligers verenigden zich onder de naam Tannekes Tuin en werken onder de koepel van Velt, de Vlaamse vereniging voor ecologisch tuinieren. Het stadsbestuur en de regiowerking ‘t West Vlaamse Hart zorgen voor financiële en logistieke ondersteuning.”

Al drie biggetjes

Aanvankelijk werden er 44 volkstuintjes ter beschikking gesteld, maar die waren meteen allemaal verhuurd. Intussen zijn er percelen bijgekomen, een achttal staan nog vrij. “Nu stellen we dus nog een extra stuk grond ter beschikking voor de inrichting van een bloemenweide. Met de bloemenweide zullen we de bijen- en vlinderpopulatie in Tielt verder opkrikken. Daarnaast is er sinds kort ook een dierenweide. Daar grazen intussen al drie biggetjes. Er komen ook kippen bij én er is een kruidentuinperceeltje in opbouw.”

“Door onze varkens en kippen maken we de cirkel rond en gaat er niets verloren” – Bert Reubens

De initiatiefnemers voor de dierenweide hebben zich de naam ‘TaDiTi’ gegeven, ofwel Tannekes Dieren Tielt. De meeste leden hebben ook een volkstuintje. “Het idee was eigenlijk om de kringloop volledig te sluiten“, licht Bert Reubens toe. “Daarnaast is er ook een educatieve waarde. Bepaalde overschotten gaan in de tuintjes nu verloren. Door onze varkens en kippen maken we de cirkel rond en gaat er niets verloren. Zij genieten van de overschotten, wij van de eitjes en mest.”

Schuilruimte zoekt naam

Daarnaast zoekt de schuilruimte in Tannekes Tuin nog een passende en mooie naam. De ruimte zal ook gebruikt worden om bezoekers en scholen te ontvangen. Via de site van Velt kan je een wedstrijdformulier vinden. Die moet je voor 21 mei middernacht deponeren in de brievenbus van de schuilruimte van Tannekes Tuin in de Wingenesteenweg in Tielt. Voor de winnaar is er een mooie prijs.

Tijdens de kijkdag op zondag 27 mei is iedereen om 12 uur welkom om er je picknick te verorberen. Vanaf 14 uur zijn er rondleidingen met toelichting. (LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier