Kevin en Ilse gaan op wandel met… minipaarden

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het hoeft niet altijd een hond te zijn. Kevin Lahoutte en Ilse Staelens gaan af en toe op wandel met hun minipaard en mini-shetlandpony. Zo trokken ze onlangs nog naar de Ieperse Grote Markt.

Kevin Lahoutte (34) woont samen met Ilse Staelens in de Poelkapellestraat in Langemark. Sinds vorig jaar zijn ze de trotse baasjes van minipaard Falco en mini-shetlandpony Leon. “Ik ben 20 jaar ruiter geweest”, vertelt Kevin. “Door andere prioriteiten had ik dat afgebouwd, tot we vorig jaar op reis waren in Nederland. Aanpalend aan de camping waar we zaten, was er een manege. We gingen er kijken en daar bleek Ilse plots veel interesse te tonen in paarden.”

“Ik ben al van in mijn kindertijd geïnteresseerd in paarden”, vertelt Ilse. “Mijn ouders hebben een biolandbouwbedrijf in Jonkershove, dus ik dacht: misschien is er daar plaats om een paard te houden.”

“Uiteindelijk zijn we beginnen zoeken op internet”, pikt Kevin weer in. “We vonden een minipaard van enkele maanden oud. Falco was zijn naam, een hengst. Dat was perfect voor ons. Het is me meer om de liefhebberij te doen, het dagelijks verzorgen van het dier. En dus ook om ermee te gaan wandelen.”

Speelkameraadjes

Na enkele weken merkten Kevin en Ilse dat Falco zich niet helemaal goed in zijn vacht voelde. “Toen we bij hem waren, deed hij soms opstandig. Falco had gezelschap van enkele geiten, maar zij konden niet met elkaar communiceren. We lanceerden een oproep voor een speelkameraadje. Zo kregen we respons van iemand die een mini-shetlandpony had. Dat was precies wat we zochten, want zo’n pony komt maar tot kniehoogte. Het was ook een hengstje, Leon.”

We zien minipaardje Falco, Kevin Lahoutte, mini-shetlandpony Leon en Ilse Staelens. (Foto TOGH)
We zien minipaardje Falco, Kevin Lahoutte, mini-shetlandpony Leon en Ilse Staelens. (Foto TOGH)

Nu zijn Falco en Leon dikke vrienden. “We gaan regelmatig samen wandelen als het mooi weer is”, vertelt Kevin. “Zaterdag en zondag zijn we naar het centrum van Ieper geweest. Voor Falco was het de derde keer, voor Leon de tweede keer. Ze gedroegen zich voorbeeldig. Ze waren een beetje nieuwsgierig, maar bleven mooi naast mij lopen en lieten zich volop strelen door omstaanders. Je merkte wel dat Falco en Leon een glimlach op de gezichten van de mensen toveren. En voor ons is het pure ontspanning.”

Toelating stad

Maar mag je zomaar met een paard(je) over de Grote Markt van Ieper lopen? “Ik heb vooraf navraag gedaan bij de stadsdiensten”, legt Kevin uit. “Ik wist dat je met een groot paard op straat moet lopen en niet op het voetpad. Maar de stadsdiensten zeiden dat het geen probleem was. Een minipaard is maar iets groter dan een grote hond, dus mogen ze komen waar ook honden toegelaten zijn.”

“In ieder geval hebben we altijd poepzakjes mee om hun ontlasting op te ruimen”

Een café of tearoom binnenwandelen met hun dieren deden ze nog niet. “Maar dat moeten we misschien eens proberen. In ieder geval hebben we altijd poepzakjes mee om hun ontlasting op te ruimen, maar voorlopig hebben we die nog niet moeten gebruiken”, lacht Kevin.

“We hebben vage plannen om iets met onze diertjes te doen”, vervolgt Ilse. “We zouden ermee naar instellingen of rusthuizen willen trekken als therapiepaardjes. Het is niet de bedoeling dat Falco en Leon bereden worden, maar je kunt er perfect een karretje achter spannen en hen mennen. Dat behoort ook tot de mogelijkheden. In ieder geval zijn we van plan om deze lente en zomer nog veel te gaan wandelen in Ieper, Roeselare en langs de kust. Mensen zullen ons wel herkennen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier