Kater James kwam thuis met schotwonde in Rollegem

Redactie KW

Vrijdag in de late namiddag kwam James, de kater van de familie Courtens uit Rollegem, na enkele dagen thuis met een schotwonde in de buik.

James is de kater van Patrick Courtens en Amber Defoort en hun kinderen Laura (20), Yorick (15) en Nora (11). “We zijn allemaal echte dierenliefhebbers en hebben nog twee poezen, een hond, konijnen, twee schildpadden en vissen. Vroeger hadden we ook vogels.”

Paar uur na oproep op Facebook weer thuis

“James is een hele tamme kat van vier jaar oud”, aldus Laura. “We vonden hem langs de beek toen hij nog geen 24 uur oud was en hebben hem opgevoed met de hand. Om de twee uur gaven we hem eten.” Laura vertelt ook dat James nooit ver op pad gaat.

Op dinsdag 19 juni kwam James, die altijd dicht in de buurt blijft, echter niet naar huis. Toen hij op vrijdagmiddag 22 juni nog steeds niet thuis was, plaatste Laura een oproep op Facebook. “Was dit nu toeval, maar enkele uren na de oproep op Facebook stond James aan de achterdeur. Ik hoorde het doordat onze andere poes zo raar deed. James was helemaal verzwakt en kon bijna niet meer stappen. Hij had zand in de oogjes, was uitgedroogd en begon onmiddellijk veel te drinken. Hij herkende ons wel maar was ook schuw, want ons deed vrezen dat een mens iets met hem gedaan had. We zagen een zwelling aan de linkerkant van zijn buik en dachten dat iemand hem een schop gegeven had. We zijn dan naar de dierenarts geweest.”

Operatie

De dierenarts durfde geen punctie nemen en zag na het scheren een wonde. Op de foto’s die onmiddellijk genomen werden, was er een kogel te zien. Iemand had op James, die een hele brave kat is en niemand kwaad of pijn doet, geschoten. James werd onmiddellijk geopereerd. “Tot 22 uur is de dierenarts bezig geweest”. De familie denkt dat het met een loodjesgeweer door een ervaren schutter gebeurde. “Het moet van heel dicht gebeurd zijn.” De dierenarts vermoedt dat James al van dinsdag beschoten werd omdat het buikweefsel al aan het afsterven was. “Dan is het echt wel héél raar dat hij pas de vrijdag terugkeert.”

Kater James kwam thuis met schotwonde in Rollegem

Weer thuis

“Er werd voornamelijk vetweefsel geraakt”, aldus Laura. Zaterdamiddag mocht het gezin de poes weer naar huis halen. De kater mag een week niet rondlopen, krijgt antibiotica en pijnstillers, en moet na een week weer naar de dierenarts. De wonde is nog niet helemaal dicht omdat een drain nog zorgt dat alle vuiligheid uit de wonde kan lopen. James slaapt nu vooral veel. “We denken dat het geen dag langer had mogen duren. James had bijna een loodvergiftiging van de kogel die zo lang in zijn buik zat en de wonde was al goed geïnfecteerd.”

Verwittigen buurt

Iedereen in het gezin is kwaad om wat er gebeurd is. “We hoorden nog nooit dat een kat beschoten werd! We weten wel van een vergiftiging van een poes in de buurt, ondertussen al een hele tijd geleden. In het Tulpenpark zijn er ook al vergiftigingen van poezen geweest. De familie Courtens denkt eraan om de buren te verwittigen met een foto van de wonde van James en om de politie te verwittigen. “Eerst zorgen we nu vooral voor dat James snel weer beter wordt!”

Kater James kwam thuis met schotwonde in Rollegem

(EDB- Foto’s EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier