Kanaal in Harelbeke decor voor de Big Jump

© Foto KDS
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zondagnamiddag werd in Vlaanderen weer de Big Jump gehouden, waarbij in rivieren en kanalen gesprongen wordt om aandacht te vragen voor proper water. In West-Vlaanderen kon dat enkel in Harelbeke. Tezelfdertijd werd aandacht gevraagd voor recreatie op het kanaal.

De stad Harelbeke werkte samen met organisator GoodPlanet en de Harelbeekse Kano Vereniging. Vanaf de pontons van de Kano Vereniging in de Klinkaardstraat kon je in het Kanaal Bossuit-Kortrijk springen. “We vestigen daarmee de aandacht op de nood aan proper water, maar vragen evenzeer aandacht voor de recreatie op het kanaal. Er wordt momenteel gewerkt aan een project voor verbreding en verdieping van het kanaal. We vragen de ingenieurs, onderzoekers en verantwoordelijke overheden om ook te onthouden dat het kanaal voor heel veel recreanten van groot belang is en dat ingrepen op het kanaal rekening zouden houden met die recreanten op en langs het water”, duidt schepen van Milieu Inge Bossuyt.

Plaats voor recreatie

De kajaksport zit de jongste jaren fel in de lift. “Ons ledenaantal stijgt elk jaar. We hebben nu meer dan 100 leden. Naast een aantal leden met topsportambities – die dagelijks meerdere malen trainen – hebben wij een grote schare recreatieve sporters van alle leeftijden. We zien onze jeugdwerking heel snel evolueren. Die intensieve jeugdwerking brengt ook heel wat ouders naar de boorden van het kanaal en ook daar zien we, naast veel vriendschap, enthousiasme voor de kajaksport ontstaan. De Harelbeekse Kano Vereniging pleit dus meer dan ooit voor een plaats voor recreatie op het kanaal. Door mensen te laten genieten van hun favoriete watersport, komen ze rechtstreeks in contact met de natuur. Volgens ons is er geen betere manier om mensen te sensibiliseren voor het ecologische aspect van onze waterlopen”, duidt Tom Vandorpe, voorzitter van de Harelbeekse Kano Vereniging.

(PVH – foto KDS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier