Jubileumwedstrijd voor neerhofdieren in Diksmuide afgelast door vogelgriep

Redactie KW

De jubileumeditie van de wedstrijdtentoonstelling voor neerhofdieren in de Boterhalle gaat komendcweekend niet door.

Onlangs werd in België een ophokplicht ingevoerd, nadat in Nederland vogelgriep werd vastgesteld. Net nu wou de Sportrasfokkersvereniging Pluim en Pels voor de 25ste keer haar wedstrijdexpo organiseren. Het bestuur moest de pijnlijke beslissing nemen het evenement af te blazen.


Het wedstrijdtentoonstelling moest voor de vereniging weer het hoogtepunt van het jaar worden. Op 21 november echter werd een ophokplicht van kracht voor alle pluimvee van professionele pluimveehouders. Maar ook de hobbyist die thuis kippen heeft rondlopen, werd aangeraden om heel voorzichtig te zijn. Door de strenge voorwaarden van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen moesten organisatoren van expositie- of ruilbeurzen hun plannen grondig bijstellen of zelfs opbergen. “Geen enkel dier mag verkocht of geruild worden, maar voor veel bezoekers en exposanten is dat juist de drijfveer”, aldus organisator Wilfried Lombary. “Iedere exposant moet een schriftelijke verklaring voorleggen waarin bewezen wordt dat de ingeschreven dieren minstens tien dagen voor de inkorving opgehokt werden en niet in aanraking kwamen met wilde vogels. Buitenlandse dieren uit gebieden waar onlangs vogelgriep is vastgesteld zijn niet toegelaten. Bovendien kan men tot twee dagen voor aanvang de tentoonstelling verbieden, bij een uitbraak van vogelgriep in België.”

Financiële kater

Het organiseren van de wedstrijdtentoonstelling is voor Pluim en Pels financieel onhaalbaar geworden. “Als je weet dat de helft van de bezoekers komt om een dier te kopen of te ruilen, mag je uitgaan van een halvering van het bezoekersaantal en inkomsten. Door het verkoopverbod hebben we ook veel minder inschrijvingen. Dit terwijl de vaste kosten dit jaar aanzienlijk de hoogte zijn ingegaan. De huurprijs van de Boterhalle is zelfs verdubbeld. Moreel is het ook niet te verantwoorden om de 25 medewerkers-vrijwilligers in de aanloop naar de expo een week lang voor niets te laten werken. De show afgelasten kost ons 300 euro, ze laten doorgaan zou ons volgens de huidige planning ongeveer 2.500 euro verlies opleveren. Dat zou hoe dan ook het einde van de vereniging betekenen.”

Annulaties

De voorzorgsmaatregelen van het FAVV zorgden ook voor annulaties van exposanten. “Bij het afsluiten van de inschrijvingen waren er 650 dieren van 28 exposanten ingeschreven. De dag na het ingaan van de strenge voorwaarden wilden meerdere inzenders hun inschrijving annuleren, omdat ze opeens geen dieren meer mochten verkopen of ruilen. Het hoeft voor hen niet meer. Ze sparen bovendien hun verplaatsingskosten naar Diksmuide – er waren exposanten uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en voor het eerst ook uit Spanje ingeschreven – en de inentingsplicht door een veearts uit”, aldus Wilfried. “Onze vereniging vind het wel vreemd dat in dierenwinkels en op openbare markten zonder verplichtingen alles mag verkocht worden. Het gaat nochtans om dezelfde dieren.”

Toch jubileumeditie

Door de afgelasting kan Pluim en Pels een lege clubkas vermijden en haar activiteiten verderzetten. “Wanneer de strenge regelgeving wordt opgeheven, hebben we twee alternatieven. Voor de leden laten we de tweede proef van ons clubkampioenschap eind januari doorgaan tijdens de show in Aarschot. Begin februari organiseren we een ruilbeurs in Edewalle. Een 25ste editie willen we hoe dan ook verwezenlijken. We moeten wel op zoek naar een andere locatie, want de Boterhalle is geen spek voor onze bek meer. Daarom doen we een oproep aan eigenaars van een betaalbare ruimte in de regio Diksmuide, die we volgend jaar zouden kunnen huren om daar onze show te laten plaatsvinden. Die ruimte zou ongeveer de oppervlakte van de Boterhalle moeten hebben. We denken aan scholen, serres, leegstaande gebouwen en landbouwloodsen. Een win-winsituatie moet haalbaar zijn, we zien immers dat bijna alle collega’s-inrichters al jaren voor die mogelijkheid opteren. Als die mensen ons spoedig willen contacteren, kunnen we tijdig concrete plannen maken voor volgend jaar”, besluit Wilfried Lombary.

(KLD)

>> Info: 051 50 15 05 – wilfried.lombary@skynet.be – www.pluimenpelsdiksmuide.net.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier