Joke Schauvliege voorziet 300.000 euro subsidie voor klimaatneutraal Zuid-West-Vlaanderen

Redactie KW

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, verstrekt een subsidie van ruim 2 miljoen euro voor de realisatie van zeven strategische ruimtelijke projecten.

Die moeten bijdragen tot een betere ruimtelijke kwaliteit in Vlaanderen. De subsidies stimuleren provincies, steden en gemeenten, en andere publieke actoren om in een gebied samen te werken. Een commissie van deskundigen beoordeelde 12 aanvragen en stelde een rangschikking op. Zeven projecten werden geselecteerd en krijgen nu een subsidie, waarmee zij gedurende drie jaar een projectcoördinator aanstellen.

Het project ZEROregio. Ruimte voor een klimaatneutraal Zuid-West-Vlaanderen (Leiedal) is een van de zeven laureaten en ontvangt een subsidie van 300.000 euro. De term ZERO verwijst naar de klimaatneutraliteit die Zuid-West-Vlaanderen in 2050 wil realiseren. Een ZEROregio is aangepast aan de gevolgen van de klimaatverandering en herleidt de eigen bijdrage aan de klimaatverandering tot nul.

Overvloedige neerslag beter opvangen

Leiedal diende een subsidieaanvraag in voor de ruimtelijke aspecten van de klimaatambities van de regio. Concreet wil de intercommunale inzetten op meer water en een ruimer groenaanbod. Dat moet helpen om overvloedige neerslag beter op te vangen. Meer water en groen zorgen ook voor verkoeling bij extreem hoge temperaturen. Tegelijkertijd zal meer aandacht gaan naar een slimme verdichting van het stedelijk weefsel en naar klimaatneutrale gebouwen. Om de eigen bijdrage aan de klimaatverandering tot nul te kunnen herleiden, is bovendien een ander, decentraal en duurzaam energiesysteem nodig.

(PB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier