Jan Durnez: “Effecten van afvalbrand op waterkwaliteit van nabijgelegen vaart nog onduidelijk”

Redactie KW

De brand bij GST Recycling, een tak van afvalverwerkend bedrijf Garwig, in Ieper, wordt nog altijd bestreden. Maar nu al wordt nagedacht over de mogelijke gevolgen ervan.

Burgemeester Jan Durnez van Ieper kondigde dinsdagvoormiddag het operationeel rampenplan af, waardoor ook de brandweerkorpsen uit de regio hulp kwamen bieden. Concreet kwam die er uit Langemark, Merkem en Poperinge. Het bewolkte weer van dinsdagochtend zorgde ervoor dat de rook neersloeg richting Pilkem – en dus niet richting Boezinge zoals op de radio werd gemeld. Uit voorzorg werd opgeroepen ramen en deuren in de buurt dicht te houden, uit vrees voor het vrijkomen van giftige stoffen. Onderzoek heeft intussen uitgewezen dat de resultaten niet verontrustend zijn.

“Nu moet de milieu-inspectie nog verder onderzoek uitvoeren en alles in detail bekijken, onder meer ook over de effecten op het water van de nabijgelegen vaart”, aldus Jan Durnez. “Maar daarover kan ik op dit moment nog niet meer zeggen. We moeten de resultaten afwachten, maar het zou wel eens een duur verhaal kunnen worden.”

Het bewuste bedrijf bevindt zich ter hoogte van de rode pin. Het Ieperleekanaal ligt er op een boogscheut vandaan.
Het bewuste bedrijf bevindt zich ter hoogte van de rode pin. Het Ieperleekanaal ligt er op een boogscheut vandaan.© Google

Ook het bedrijfsbeheer bij Garwig – dat al een voorgeschiedenis heeft in Houthulst – zal worden onderzocht, nu de firma intussen al voor de tiende keer door brand wordt getroffen. Deze tiende brand is trouwens de grootste tot nu toe, al kreeg het bedrijf na de vorige brand ook al strengere bijkomende voorwaarden opgelegd.

De politie van de zone Arro Ieper meldde intussen ook dat de Oostkaai vandaag nog tot middernacht niet toegankelijk zal zijn voor het verkeer.

(HV – Foto CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier