Is kattenhater aan het werk in Zillebeke?

Foto SPZ
Redactie KW

In een half jaar tijd zijn twee katten vermist van Babette Kesteloot en Jens Cailliau. Daarnaast vond Jens nog een dood dier in de garage. Intussen reageerden veel buurtbewoners met gelijkaardige reacties. “Ofwel zitten we met een kattenhater, ofwel legt er iemand vergif voor ongedierte”, aldus Babette.

“Onze katten zijn echte huiskatten”, begint Babette Kesteloot. Samen met haar vriend Jens Cailliau woont ze sinds mei 2016 in de Werviksestraat. “Ze blijven graag binnen. Als ze toch een nachtje buiten blijven, dan staan ze ‘s morgens aan onze voordeur te wachten om weer naar binnen te gaan. En omgekeerd ook. Als we ‘s avonds thuiskomen van ons werk, dan staan ze ons te verwelkomen. Echte gewoontedieren. Meestal blijven ze in onze tuin, of die van de buren.”

“Daarom vond ik het vreemd dat onze Bubbles in juni ‘s morgens niet aan onze deur stond. Ze kwam steeds als ik haar naam riep. Jens en ik speurden de buurt af en schudden met haar potje eten. Ook zette ik een oproep op Facebook en deelde ik flyers uit. Jammer genoeg had niemand haar gezien. Op zich kon dit voorval iets eenmaligs zijn, maar in november gebeurde hetzelfde met Pringles. Ook hij stond ons ‘s morgens niet op te wachten. Dat vond ik toch wel raar: twee katten vermist, zo kort op elkaar… We deelden opnieuw een foto van onze kat via sociale media en verspreidden flyers. Zonder resultaat.”

Oproep via Facebook

“Vorige week kwam Odette ‘s morgens niet opdagen. Deze keer was ik ongerust. Jens bleef die dag thuis om in onze tuin te werken. Tijdens mijn middagpauze belde hij mij op. Hij had Odette gevonden in onze garage. Stijf en in haar eigen braaksel. Het zag er allesbehalve een rustige dood uit. Dit wijst volgens mij op vergiftiging. Zeker ben ik het natuurlijk niet, dus informeerden we bij de dierenarts. Vergiftiging is op te speuren in het bloed, maar bloed trekken was niet meer mogelijk. Odette was helemaal stijf”, zegt Babette.

“Ofwel zitten we met een kattenhater, ofwel legt iemand vergif voor ratten”

“We bleven dus met onze vermoedens van vergiftiging zitten. Ik heb het verhaal van deze laatste zes maanden gedeeld via mijn Facebookprofiel, met een foto van Bubbles, Pringles en Odette, en de vraag of iemand iets gelijkaardig had meegemaakt. Daar kwam heel wat reactie op, allemaal van in de laatste twee jaar.”

Vergiftiging

“Zo moest er een gezin in de Blauwepoortstraat naar de dierenarts met één van hun kleine hondjes. De dierenarts kon aantonen dat hij vergiftigd was. Gelukkig leeft het beestje nog. Opmerkelijk: hun tuin grenst praktisch aan onze tuin aan. Daarnaast is er in de wijk Perseweide een gezin twee huiskatten kwijt. Een ander meisje dat in Perseweide woont, liet weten dat haar kat is overleden door vergiftiging”, legt Babette uit.

“Bovendien is er in onze straat – drie huizen verder – een gezin dat in een half jaar twee katjes is verloren. De ene is niet terug naar huis gekomen, de andere vonden ze in haar eigen braaksel, in de garage van de buren. Zo hebben wij ons Odette ook teruggevonden… Dat gezin wil geen katten meer, want de kinderen zien er te veel van af.”

Wijkagent

Babette: “Zo ver is het met ons nog niet gesteld, maar al deze verhalen maken de verdwijning van onze drie katten nog vreemder. Het gaat dus in totaal om één hond en acht katten. Alles wijst in de richting van vergiftiging. Volgens mij zitten we ofwel met een kattenhater in de buurt, ofwel legt er iemand vergif voor ratten of ander ongedierte. Ik stuurde een e-mail naar onze wijkagent met mijn vermoeden, en vroeg hem om een oogje in het zeil te houden. Natuurlijk besef ik ook dat hij niet veel kan doen, maar mochten er mensen uit de buurt ook een gelijkaardig verhaal hebben, dan kan het alvast geen kwaad om het door te geven aan de wijkagent. We zouden niet willen dat we onze andere drie katten ook moeten missen. En ze niet meer buiten laten, dat kunnen we onze beestjes niet aandoen. Onze Eddy, Lowie en Lilo houden te veel van hun tuin.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier