Is het einde van de verloedering van de Kosmos in zicht?

Redactie KW

Het Agentschap Natuur en Bos sluit een exclusief samenwerkingsprotocol af met een projectontwikkelaar uit Ingelmunster voor de herbestemming van de Kosmos op de Rodeberg in Westouter.

Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Emmily Talpe (Open VLD) van minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege. In het vooropgestelde project staat het fietstoerisme centraal.

In 2009 werd het Agentschap Natuur en Bos eigenaar van het voormalige zwembad en hotel Kosmos op de Rodeberg. Het compleet teloor gegane zwembadcomplex werd enkele jaren geleden verwijderd en de natuur op de benedensite werd in ere hersteld. Het bleef lange tijd tevergeefs zoeken naar een herbestemming voor de bovensite waar het voormalige hotel stond. De hoge kostprijs om het verloederde gebouw op te knappen schrikte kandidaten af.

In oktober 2016 werd voor de derde maal een projectoproep gelanceerd. Uit de vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Emmily Talpe aan minister Schauvliege blijkt dat twee kandidaten een project indienden: “Een aantal lokale ondernemers wilden op de site logement voor grote groepen (>50 personen) aanbieden, maar finaal viel de keuze op Monument Real Estate NV, een projectontwikkelaar gespecialiseerd in herbestemmingsprojecten. Monument Real Estate NV wil het komende jaar op zoek gaan naar partners om gezamenlijk een alles omvattend idee rond fietsrecreatie uit te werken en de haalbaarheid te bestuderen. De gemeente Heuvelland zal betrokken worden bij de verdere uitwerking van het project.”

Emmily Talpe is verheugd dat de Kosmos na meer dan tien jaar leegstand en verloedering een herbestemming kan krijgen. De Ieperse politica juicht ook toe dat de focus op het fietstoerisme ligt. “Monument Real Estate denkt aan de uitbouw van een regionaal fietsencentrum, met B&B logies, fietsverhuur en -herstel en een brasserie. De populariteit van de elektrische fiets maakt het mooie Heuvelland ook voor de minder geoefende fietser toegankelijk. Het fietstoerisme is een kaart die we als regio zeer duidelijk moeten trekken. Dit project kan hierin een belangrijke rol spelen”, licht Talpe toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier