Internationale jury keurt rasschapen in Beveren-Leie

Redactie KW

In de Waregemse deelgemeente Beveren-Leie stond zondag 12 augustus de 54ste editie van de Prijskamp Memorial Georges Meerschman voor rasschapen uit Vlaanderen en Wallonië op het programma.

Een zestigtal kwekers bood op de terreinen van ontmoetingscentrum ‘t Klokhuis in de Kerkdreef zeven rassen aan: Texel, Hampshire, Bleu du Maine, Suffolk, Franse Texel, Blauwe Texel en Rouge de L’Ouest. Die werden gekeurd door een internationale jury.

Voorzitter van de organisatie Jan Van Ginderachter, zelf ook schapenkweker: “Deze prijskamp, alleen bestemd voor stamboekschapen, is de belangrijkste van het land. Aan dit tornooi nemen dan ook alleen topkwekers deel die met raszuivere dieren naar Beveren-Leie komen. De selectie is overigens heel streng. En alle schapen worden vooraf door veeartsen gecontroleerd. Op het terrein nabij ‘t Klokhuis is er voldoende ruimte om alles op en top in te richten. En de bezoekers kunnen alles van nabij volgen. Wij maken van de gelegenheid gebruik om enkele andere soorten van stamboekschapen voor te stellen. Het zijn de rassen: Lleyn (Wales), Dassenkoppen, Charmoise en de Engelse Texelaar. Misschien komen die de volgende edities aan bod voor de keuring. We zien wel. Wie Georges Meerschman was? Een van de drijvende krachten achter deze prijskamp die naar hem is genoemd. Hij was ook nationaal voorzitter van de organisatie van stamboekschapen.”

Na afloop van de keuring maakte de jury de winnaars bekend. Die kregen allemaal een onderscheiding mee naar huis.

(DJW/ foto DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier