In 2016 maar vijf nieuwe windmolens in West-Vlaanderen

Jos Remaut

Onze provincie hinkt wat achterop in de aangroei van het windmolenpark in Vlaanderen. Dit blijkt uit cijfers van de VWEA, de Vlaamse windenergie associatie.

In heel Vlaanderen kwamen er in het voorbije jaar 52 nieuwe windturbines bij. Slechts vijf daarvan werden gebouwd in West-Vlaanderen, nochtans de meest windrijke provincie. “Twee daarvan zijn dan nog ter vervanging van oude, kleinere turbines” zegt Bart Bode van de VWEA, die ijvert voor een gedragen ontwikkeling van windenergie in Vlaanderen. “Bij de windturbines in aanbouw valt er zelfs geen enkele te noteren in heel de kustprovincie. Er moet snel een oplossing komen voor de onnodige beperkingen die door de radars van Koksijde, Oostende en Jabbeke worden opgelegd. Ook de haven van Zeebrugge moet dringend een ambitieus windbeleid uittekenen“.

In 2016 werden 23 van de 25 nieuwe windparken in Vlaanderen immers op haven- en industriegronden gebouwd. “Dit geeft aan dat vele bedrijven de noodzaak van windenergie voor hun stroomvoorziening inzien. Het is een goede zaak dat windturbines ook dicht bij de consumenten worden gerealiseerd”, zegt VWEA-directeur Bart Bode. “Dit geeft immers kansen op vraagsturing en opslag, wat voor de bedrijven een bijkomende economische bonus kan betekenen.”

In totaal staan er in West-Vlaanderen nu 81 windturbines, met een gezamenlijk vermogen van 160 MegaWatt. Het totale vermogen van alle 425 windmolens in Vlaanderen loopt nu al op tot 922 MegaWatt, dat is ongeveer evenveel als één kerncentrale.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier