In 2013 maar liefst 696 ton zwerfvuil opgehaald in West-Vlaanderen

Redactie KW

Onze provincie is met deze cijfers niet de slechtste leerling van de klas. Vlaams Brabant (1.346 ton) en Antwerpen (933 ton) verzamelden nog meer zwerfvuil in 2013.

In totaal werd er in 2013 langs de Vlaamse gewestwegen zo’n 3.572 ton zwerfvuil ingezameld. Dat is ongeveer even veel als het jaar voordien (3.570 ton). “Zwerfvuil blijft dus een groot probleem”, zegt Vlaamse parlementslid Bart Nevens (N-VA).

De cijfers tonen ook grote provinciale verschillen. Na Vlaams-Brabant (1.346 ton) volgen Antwerpen (933 ton), West-Vlaanderen (696 ton), Oost-Vlaanderen (325 ton) en Limburg (272 ton).

Weggesmeten geld

Voor Bart Nevens is elke euro die uitgegeven moet worden aan het ophalen van zwerfvuil weggesmeten geld. “Natuurlijk is opruimen van zwerfvuil langsheen onze gewestwegen belangrijk. Maar eigenlijk is het geld dat we jaar na jaar telkens opnieuw weggooien in de natuur”, zegt de N-VA’er.

Nevens verwijst ook naar de aankondiging van de Vlaamse regering om een impactanalyse uit te voeren rond de invoering van statiegeld op plastic flessen en blik. “De kostprijs voor het ophalen van zwerfvuil is een element dat in deze analyse zeker niet mag ontbreken”, besluit de N-VA’er.

(Belga – Foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier