Impact van Amerikaanse kwal is minder ernstig dan gevreesd

Redactie KW

Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Lies Vansteenbrugge.

Op donderdag 15 oktober 2015 verdedigt Lies Vansteenbrugge haar doctoraatsonderzoek ‘The non-indigenous ctenophore Mnemiopsis leidyi in the southern North Sea: ecological and socio-economic effects related to its trophic position and the current distribution of gelatinous zooplankton’. Da’s een hele boterham, maar het komt er op neer dat Lies de impact onderzocht van de niet-inheemse kwallensoort, met name de Amerikaanse ribkwal.

Bijna tien jaar na de ontdekking van de niet-inheemse Amerikaanse ribkwal Mnemiopsis leidyi in het Belgisch deel van de Noordzee en de Westerschelde is het duidelijk dat het om een blijver gaat. De nieuwe kwal heeft zich hier genesteld en een populatie uitgebouwd. Vooralsnog is er geen sprake van een echte invasie, noch van een ernstige negatieve invloed op de visbestanden, noch van economische schade. Dat schrijft drs. Lies Vansteenbrugge in het doctoraat (ILVO/UGent)

. Toch blijkt waakzaamheid geboden want de soort is vraatzuchtig -ze eet non-stop – en ze kan zich onder de juiste omstandigheden massaal voortplanten. De onderzoekster pleit voor een wetenschappelijke opvolging van de kwallenpopulaties aan onze kust en voor internationale preventiemaatregelen met betrekking tot ballastwater van schepen. Die moeten nieuwe of herhaalde insleep van niet-inheemse soorten beletten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier