Ieper wil kleinere afvalberg en start met een Repair Café

Redactie KW

Repair Cafés zijn gratis, toegankelijke bijeenkomsten, waarop buurtgenoten elkaar op vrijwillige basis helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen.

Dit gaat van kleding tot elektrische apparaten, meubels en zelfs fietsen en computers. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met de (vrijwillige) deskundigen, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden,… aan de slag. In het Repair Café is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke herstellingen uit te voeren. In het Repair Café leren bezoekers dat herstelling een goed alternatief voor weggooien is en dat dit alternatief ook voor hen bereikbaar is. Het Repair Café helpt zo de afvalberg te verkleinen. Daarnaast draagt het bij aan een mentaliteitsverandering, die nodig is om mensen warm te maken voor een duurzame samenleving. Tot slot is het Repair Café ook een sociaal evenement: buurtgenoten ontmoeten elkaar op een nieuwe, verrassende manier. Dat leidt tot nieuwe contacten in de buurt en bevordert de sociale cohesie.

Alle Repair Cafés in het land hebben regelmatig behoefte aan nieuwe vrijwilligers, zo ook in Ieper. Doordat de taken zo uiteenlopend zijn kan iedereen wel op zijn of haar manier een steentje bijdragen. Natuurlijk zijn er om te beginnen de deskundige reparateurs. Dit zijn mensen die handig zijn met bijvoorbeeld textiel, elektro, fietsen, meubels en IT. Daarnaast zijn er ook vrijwilligers die de functie van gastheer of gastvrouw willen vervullen. Dit houdt in dat je de bezoekers welkom heet, ze inschrijft en doorverwijst naar de reparateurs. Verder is ook het zoeken naar een locatie, of bijvoorbeeld het verspreiden van promotie een mogelijke taak. Ten slotte zijn er een aantal vrijwilligers die de catering op zich nemen en zorgen voor een hapje en drankje, mensen die foto’s nemen en een verslagje schrijven, enzovoort.

(HV)

>> Je kan je aanmelden als vrijwilliger bij de organisatoren van het Repair Café Ieper of bij de dienst leefmilieu, tel. 057 239 273, duurzaam@ieper.be. Alle hulp is welkom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier