Ieper: “CNG-station opgestart”

Jeroen Laseure

Ook in onze regio zetten steden en gemeenten in op meer duurzame energie en het verminderen van de CO2-uitstoot. De straatverlichting wordt ‘s nachts uitgeschakeld, er staan windmolens naast industrieterreinen en er komen zonnepanelen op openbare gebouwen. Ook veel landbouwers investeren in duurzaamheid. Schoolvoorbeeld is de boerderij van Luc Goossens en Kris Vanderstichele in Voormezele.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Hernieuwbare Energie.

Uit cijfers van de afgelopen jaren blijkt dat we het in de Westhoek allesbehalve slecht doen op vlak van hernieuwbare energie en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Om een voorbeeld te geven: het stookolieverbruik van de Ieperse gezinnen is tussen 2011 en 2015 zelfs gehalveerd. In Poperinge zien we dan weer dat landbouwer in 2011 verantwoordelijk waren voor 16.600 ton CO2-uitstoot, terwijl dat in 2015 gedaald is tot 11.800. Ook bedrijven dragen hun steentje bij. Terwijl sommige bedrijven en landbouwers pas recent gestart zijn met het inzetten op hernieuwbare energie, zijn anderen daar al jaren mee bezig. Voor Luc Goossens en Kris Vanderstichele uit Voormezele was het zelfs de reden om hun landbouwbedrijf 17 jaar geleden op te richten.

Alternatieven

“Inzetten op bio en zorg dragen voor het landschap heeft ons altijd al bezig gehouden”, vertellen Luc en Kris die Tuinsappen Lombarts Calville uitbaten. “We wilden die manier van leven koppelen aan een professionele activiteit en zo zijn we in 2000 gestart met een tuinsappenbedrijf. We zijn niet enkel op de landbouw gericht, maar mikken ook op het landschap. We hebben bewust hoogstam-appelbomen aangeplant. Die zijn landschappelijk waardevol en zorgen voor veel voedsel en beschutting voor dieren en vogels. Het was voor ons meteen duidelijk: het wordt bio of niets.” Luc en Kris zijn altijd op zoek naar duurzame alternatieven.

“Het was voor ons meteen duidelijk: het wordt bio of niets”

“Zo zetten we in op herbruikbare flessen om een antwoord te bieden op onze huidige wegwerpmaatschappij. Bijna tien jaar geleden hebben we ook zonnepanelen geplaatst en we verwarmen met een zonneboiler. Regenwater recycleren we via twee waterputten die goed zijn voor samen 40.000 liter water. In het productieproces kunnen we echter geen gebruik maken van regenwater.”

CNG-wagens

Vier jaar geleden ging het koppel nog een stap verder. “We waren op zoek naar een nieuwe bestelwagen, maar wilden geen auto op benzine of diesel. Zo zijn we uitgekomen bij aardgas of ‘compressed natural gas’ (CNG). Dat zorgt voor veel minder uitstoot van fijn stof. Probleem was dat we in onze regio geen CNG konden tanken. Daarom hebben we zelf geïnvesteerd in de opstart van een CNG-tankstation langs de Zwaanhofweg. De aankoop van een CNG-wagen is iets duurder, maar de brandstof is dan weer veel goedkoper.”

Schoon boeren

Luc en Kris hopen dat veel collega-landbouwer hun duurzame voorbeeld zullen volgen. “Daarom doen we ook mee met Schoon Boeren, een campagne van Inagro en de provincie West-Vlaanderen die landbouwers in de kijker plaatst die inspanningen doen voor een duurzame bedrijfsvoering. We merken dat bij velen toch de mentaliteit aan het wijzigen is om duurzaam te werken. Bij ons is dat een evidentie geworden.”