‘Hovekes’ herstelt verwilderd stukje groen in Kortrijk in ere

© EDB
Redactie KW

Duurzaamheid staat voorop bij Hovekes, het jong bakfietstuinmansbedrijf van Wannes Ureel (34) uit Kortrijk.

Wannes Ureel woont nu tien jaar in Kortrijk. “Mijn eerste zeven levensjaren bracht ik door in Soest in Duitsland. Mijn vader was er beroepsmilitair. Daarna woonde ik in Roeselare en nog later in Gent. Vooral door de prijzen van de huizen kwam ik in Kortrijk terecht. Gent mis ik niet, want Kortrijk is een fijne stad met veel potentieel. Ik zal zelfs nooit de tijd hebben om alles te doen wat ik zou willen in onze stad”, zegt Wannes, die voltijds werkt als hovenier bij vzw De Poort. “Ik werk met een team mensen die niet in de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen. We proberen die mensen sterker te maken, zodat ze later uit de sociale economie kunnen doorstromen.”

Doordat mensen wisten dat Wannes in de sector van het tuinieren werkte, werd hij regelmatig gevraagd om tuintjes te onderhouden. Om dit te kunnen doen én omdat een extra job in de horeca niet langer vol te houden was, startte Wannes onlangs met ‘Hovekes’, zijn tuinierbedrijfje met de bakfiets. Als alleenstaande vader hecht hij belang aan het co-ouderschapssysteem en regelt hij zijn werk als tuinman tijdens de weken dat zijn kinderen niet bij hem zijn. Wannes is de papa van Kasper, Kato en Janne. Hij is graag bezig met muziek, doet graffiti, maakt zelf houtconstructies en leest en kookt graag. Ook moestuinieren is één van zijn hobby’s,

Materiaal op accu

Hovekes spitst zich toe op klein tuinwerk in de stadstuinen van Kortrijk. “Ik wil het bedrijfje juist klein houden met een minimum aan investeringen. Ook mens en milieu houdt me bezig. Daarom doe ik mijn verplaatsingen met een bakfiets. Wat vaak te klein lijkt voor een grote tuinaannemer is op maat geschreven van de bakfiets“, aldus Wannes. Doordat hij bezig is met duurzaamheid, wil Wannes dit ook doortrekken naar zijn zaak. “Ik ben Peter Masschelein uit Moen heel dankbaar dat hij samen met het Duitse familiebedrijf Stihl in mijn project gelooft. Dankzij hen kan ik op pad met machines op een accu. Zij hebben geen uitstoot en werken ook stil.”

Wannes probeert zijn auto voor zijn bedrijf niet te gebruiken. “Misschien zijn sommige mensen ook wel bereid om tuinafval zelf af te voeren, zodat we de prijs kunnen drukken. Ze kunnen ook de mogelijkheid van stad Kortrijk aanwenden om hun groenafval te laten afhalen. Ik vind het belangrijk dat mensen hun tuin ecologisch leren bekijken en dat ze denken aan de kringloop die ze kunnen maken in hun tuin. Zo kan je eventueel een takkenmuur overwegen of snoeisel hakselen ter plaatse, want biodiversiteit in de stad is een issue.” In zijn tuintje midden in de stad heeft Wannes een egel, salamanders en verschillende vogelsoorten. “Ook mijn buren hebben gelukkig insectvriendelijke planten. De tuinenblok hier in de buurt is een klein microbiotoopje.”

Hovekes happening

Wannes stelt de werking van Hovekes voor op de Hovekes Happening waar hij het verwilderde parkje ter hoogte van de Doorniksewijk 150-170 opnieuw in ere wil herstellen. De buurtbewoners zijn welkom om er op zaterdag 14 oktober vanaf 16 uur met Wannes samen te werken. “Ik wil er ook iets gezelligs van maken. Daarom zorgen de Cargobikebrigade van Lieve Zusjes Stoere Broers en Lowhill tijdens de Hovekes Happening voor vuur en een muzikale noot. Ook petanque, kampen bouwen en een nagelblok zorgen voor de nodige animatie.” Wie wenst mee te werken zaterdag of Hovekes wil contacteren kan een seintje geven op hovekes@outlook.com.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier