Houtboorders verhinderen heraanplanting bomen Polderstraat in Damme

Redactie KW

Het opnieuw aanplanten van populieren in de Polderstraat, waar quasi alle bomen begin dit jaar werden geveld, wordt minstens met een jaar uitgesteld.

Reden is de aanwezigheid van de houtboorder, een hardnekkige keversoort waarvan de larven de bomen ernstig aantasten; zo stelde schepen voor groen Eveline Van Quekelberghe op de jongste gemeenteraad.

De bomen in de Polderstraat in Damme deden al heel wat inkt vloeien. Toen het Damse stadsbestuur vorig jaar het voornemen bekend maakte om alle bomen daar te kappen wegens in ongezonde toestand en een gevaar voor de (verkeers)veiligheid leidde dit tot heftig protest bij de oppositie en tal van natuurliefhebbers. Ook binnen het stadsbestuur zelf was er wat deining rond. Gevolg was dat een twintigtal gezonde bomen dan toch ‘gered’ konden worden, maar het overgrote deel werd begin dit jaar effectief gekapt.

Het voornemen was om nog dit jaar voorjaar nieuwe populieren aan te planten. De houtboorder gooit echter roet in het eten. Deze keversoort brengt larven voort die de nieuwe boompjes al vlug zouden aantasten. “De groendienst en enkele externe experts oordeelden dan ook dat het niet raadzaam is om nu al nieuwe bomen aan te planten”, zegt schepen voor groen Eveline Van Quekelberghe (CD&V). “De bedoeling is om de aanplant te verdagen naar het voorjaar van 2017. In principe zullen dat opnieuw populieren zijn, dat is immers zo opgenomen in de vergunning, maar we zullen een en ander verder onderzoeken en bekijken of we niet beter een andere boomsoort gebruiken. Dat kunnen dan eventueel olmen zijn, bomen die een iets langere levensduur kennen. Sowieso gaan we van nabij opvolgen hoe de problematiek van de houtboorders daar evolueert en wat er aan kunnen doen in het licht van een heraanplanting.”

De schepen wijst er ook nog op dat binnenkort het concept voor de opstart van een ‘boombeheersplan’ zal worden voorgelegd aan de milieuraad en dan ten gepasten tijd aan de gemeenteraad.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier