Hotels in Brugge en Oostende krijgen Groene Sleutel van BBL

General manager Rita Poissonnier en assistent manager Kristoffel Verdonckt van Hotel Ramada in Oostende met het Groene Sleutel-label. © ML
Redactie KW

Voor de tiende keer hebben de Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen de Groene Sleutels uitgereikt. Het internationale label is een erkenning voor de extra inspanningen die ondernemingen leveren om bijvoorbeeld water en energie te sparen.

De laureaten moeten elk jaar opnieuw voor een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en toeristische sector aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. In West-Vlaanderen zijn er twee nieuwkomers bij de laureaten: hotel NH in hartje Brugge, en hotel Ramada op een steenworp van het strand van Oostende.

Hotel Ramada in Oostende installeerde onder andere een nieuwe condenserende ketel, uitgerust met gasbrander met lage NOX- en CO-uitstoot. Voorts zet het in op waterspaarders, stelde het een milieubeleidsplan op en deed het extra inspanningen om het waterverbruik te reduceren. Het afvalbeheer werd onder handen genomen en op alle kamers is het verwarmings- en aircosysteem enkel actief bij aanwezigheid van de hotelgasten.

Bij NH in Brugge is het stroomverbruik per gast en per nacht met 25 procent gedaald, de kooldioxide-uitstoot is er met 44 procent afgenomen en het waterverbruik en de afvalproductie zijn met respectievelijk 30 en 34 procent gereduceerd.

(ML)