Hoogste ozonconcentratie gemeten in Roeselare

22/06/17 om 09:06 - Bijgewerkt om 09:06

De combinatie van felle zon en de hitte heeft woensdag opnieuw tot hoge ozonconcentraties geleid.

Hoogste ozonconcentratie gemeten in Roeselare

© Getty Images/iStockphoto

Voor de derde dag op rij werd in ons land de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden. In achttien meetstations - 12 in Vlaanderen en 6 in Wallonië - werd de informatiedrempel overschreden. Dat blijkt uit de gevens op de website van Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

De hoogste waarde (211 ug/m3) werd om 20 uur opgetekend in Roeselare (haven). Heel West-Vlaanderen en grote delen van Oost-Vlaanderen kleurden rood op de kaart. In Vlaanderen werd de informatiedrempel verder overschreden in Houtem (Veurne), Moerkerke, Zwevegem, Gent (Baudelopark), Destelbergen, Sint-Kruiswinkel, Dessel, Berendrecht, Aarschot, Sint-Pieters-Leeuw en Bree.

In Wallonië werd in zes meetstations de informatiedrempel overschreden: Engis, Vezin, Herstal, Luik, Eupen en Lodelinsart (194 ug/m3) als uitschieter. Dinsdag werd op 24 plaatsen de informatiedrempel overschreden, met als topnotering het Luxemburgse Paliseul (229 ug/m3).

Ook donderdag verwacht Ircel hoge ozonconcentraties. Op plaatsen waar het in de namiddag overwegend zonnig blijft, is de kans groot dat de informatiedrempel wordt overschreden.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!