Hogere Westdam en aanleg golfbrekers moeten Blankenberge en Wenduine beschermen

De nieuwe dam in Blankenberge zou minstens 150 meter langer worden dan de huidige Oostdam. © Repro WK
Redactie KW

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) is bereid om 23 miljoen euro te investeren voor de kustversterking in Blankenberge en Wenduine.

In Blankenberge wil hij een nieuwe hogere Westdam bouwen om de verzanding van de havengeul tegen te gaan, voor Wenduine ziet Weyts in de aanleg van één of meerdere strandhoofden (golfbrekers in de volksmond, red.) een oplossing voor het stranderosieprobleem. “Het zou het strand stabieler maken waardoor er minder erosie is, er minder onderhoudssuppleties nodig zijn en minder zand richting Blankenberge spoelt”, klinkt het. De havengeul van Blankenberge en het strand van Wenduine zijn allebei kwetsbare locaties in de kustverdediging.

Een beeld van de havengeul in Blankenberge.
Een beeld van de havengeul in Blankenberge.© WK

De nieuwe dam in Blankenberge zou minstens 150 meter langer worden dan de huidige Oostdam, en zo dus de verzanding van de havengeul sterk doen afnemen. De Oostdam met het beschermde houten staketsel, blijft dan wel gewoon behouden. De start van de werken is voorzien ten vroegste in het najaar van 2019.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier