Hoge bamboe doet opnieuw intrede in Kortrijkse straatbeeld

De vazen werden beschilderd met tekeningen van grondstoffen. © JVGK
Redactie KW

Na een experiment met nieuwe beplanting, plaatst stad Kortrijk de bekende vazen met hoge bamboe terug.

De grote witte vazen met bamboe zijn terug van weggeweest. Ze kregen een nieuw kleedje met tekeningen van grondstoffen en dierenhuiden van de Kortrijkse kunstenaar Bert V. In 2014 werden de vazen onder handen genomen door ArtKor met een streetartproject. In 2016 verhuisden ze naar een stadsdepot voor extra verzorging. “Tijdens die periode werd een experiment opgestart met nieuwe beplanting”, duidt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn.

“Na het bloemenseizoen evalueerde de stad de nieuwe beplanting samen met de feedback van inwoners, bezoekers en handelaars. De evaluatie leerde dat geen van de drie soorten het gewenste resultaat oplevert. Krentenboompjes en glansmispel staan te kaal in de winter, en de lage bamboe heeft te weinig volume voor het winkel-wandelgebied.”

Nieuwe streetart

Uiteindelijk werd besloten om opnieuw met hoge bamboe te werken en de vazen in een nieuw jasje te steken. De schepen deed daarvoor een beroep op kunstenaar Bert V.. Bert schildert al meerdere jaren kindertekeningen op de glasbollen in Kortrijk. “Voor dit project werden de vazen beschilderd met tekeningen van grondstoffen – hout, marmer, steen, beton, koper – en dierenhuiden voor het zomerspeelplein”, aldus Bert V.”30 vazen met bamboe staan op negen verschillende locaties en brengen zo kleur in de stad. We zien het project als nieuwe streetart”, aldus Bert H. (PVH)