Hobbyfotografen maken unieke beelden van het spook van de Himalaya

Redactie KW

Jeroen Porteman en Silas Morreeuw konden unieke beelden nemen van het sneeuwluipaard, ook het spook van de Himalaya genoemd. Daar hadden ze veel geduld, het nieuwste materiaal en dikke kledij voor nodig.

Jeroen Porteman, zaakvoerder van Optiek Porteman in het centrum van Ieper, en natuurliefhebber Silas Morreeuw uit Zonnebeke houden zich in hun vrije tijd graag bezig met het fotograferen van dieren in de natuur. Beiden hebben ondertussen een rijk archief en beslisten enkele weken geleden om hun grenzen te verleggen. “We reisden naar een oorlogsgebied in de Himalaya om op een hoogte van 5.000 meter en vriestemperaturen tot -25 °C het sneeuwluipaard te vinden en vast te leggen op beeld”, vertelt Jeroen. “Geen eenvoudige klus, want het is een van de zeldzaamste dieren ter wereld. We hadden de nieuwste telescopen mee om op een afstand van verschillende kilometers een gebied af te speuren, dat vergelijkbaar is met de grootte van enkele Belgische provincies. Ik heb 3 dagen op 1 schaap staan kijken, dat zich verdacht gedroeg omdat er vermoedelijk een roofdier in de buurt was.”

Hobbyfotografen maken unieke beelden van het spook van de Himalaya

Het engelengeduld van Jeroen en Silas werd beloond. Ze konden scherpe beelden nemen van maar liefst 5 verschillende sneeuwluipaarden. “We hebben 1 koppel zien paren, vechten en slapen. 2 luipaarden hadden een prooi bij zich. Dat zijn beelden, die bij ons weten nooit eerder gemaakt zijn van dit dier. We hebben de dieren ongeveer 20 uur waargenomen en namen duizenden beelden, een fantastische ervaring.”

Hobbyfotografen maken unieke beelden van het spook van de Himalaya

Een cameraploeg van BBC en National Geographic was er ook om beelden te maken. “Maar zij waren net in een andere vallei toen wij onze beste beelden konden maken. We hadden dus uitzonderlijk veel geluk. Onze lokale gidsen vonden het één van hun meest geslaagde expedities ooit.”

Jeroen wou al langer door deze mythische bergen trekken. “De Himalaya is een enorm dankbaar decor. Dit was een kinderdroom. Ik kon de lokale fauna en flora ervaren met al mijn zintuigen.”

(TP – Foto’s Jeroen Porteman / Silas Morreeuw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier